miércoles, 6 de mayo de 2015

31.- ARRÓS AMB FAVA PELA.


RECORDS DE LA MEUA INFÀNCIA. PUBLICAT EN EL DIARI LES PROVÍNCIES 

07-02-2015.  



            Foto: Bernat Cardona Bañó


    L'hivern anava passant i el fred del mes de febrer era molt bo perquè faria que que els arbres no despertaren massa prompte i alguna gelada d'ultima hora cremara els nous brots primerencs. La poda dels ceps estava acabada i ara només caldría esperar la seu brotació a la primavera. Així i tot els ametlers començaven a traure les seues flors i esperaríem que no es gelaren els seus xicotets fruits que farien. El camp estava preciós. Havia plogut i l'olor de terra era indescriptible. En la caseta, el meu iaio llevava les herbes de les faves i pésols que tenia sembrats. Repassava amb l'aixada les cebes per a conservar fresca la terra i no s'entollara amb les pluges i les podrira. Les cols de cop creixien precioses.

   La meua iaia, mentrestant agranava el riurau i la meua tia estava cuinant uns dels plats que més ens agradava: l'arròs amb faves pelades. Havíem anat els quatre a passar el diumenge a la caseta amb el carro. Per a això, havia posat a remulla la nit abans les faves seques i pelades. El meu iaio va agafar unes penques del nuquet i després de pelar-les i llavar-les bé en la séquia se les porte a la meua tia que els va llevar els fils i les va refregar amb sal grossa en la seua mà per a llevar-los l'amargor. Les va tallar a trossos i les va posar en aigua.

   Va posar la cassola sobre els ferros al foc. En oli d'oliva, li va donar unes voltes a la carn (un peut de porc a trossets, orella de porc trossejada  i trossets de cansalada fresca). Una vegada daurada un poc la carn, va afegir les faves pelades hidratades i una cullereta de pebre roig de fulla removent tot molt bé. Va posar l'aigua fins mitja cassola i va deixar que bullira sobre mitja hora. Va afegint les penques. Va esperar sobre  quinzes minuts mes i va afegir   la carlota, trossets de cor de col blanca i el napicol pelat i tallat en trossos, així com unes fulles de col verda talla a trossos. El safrà en brines el va col·locar dins d'un paper sobre la tapadora de la cassola perquè es torrara i així ficar-ho a ultima hora. Passada mitja hora  va revisar de caldo i a les dotze i mitja en punt, segons se'ns haja quedat el caldo de curt, va afegir dos gots d'aigua calenta  i quan va començar a bullir novament, va afegir el safrà i un gots i mig d'arròs. Coen durant 20 minuts removent de tant en tant perquè no s'apegue l'arròs. Quan estiga al punt, es rectifica de sal  i es deixa reposar perquè espessisca quedant molt melós per a servir.  



 RECUERDOS DE MI INFANCIA

   El  invierno iba pasando y el frío del mes de febrero era muy bueno porque haría que   les árboles no despertaran demasiado pronto y alguna helada de última hora quemara les nuevos brotes tempranos. La poda  de las cepas estaba acabada y ahora solo habría que esperar   que brotaran en primavera. Aun así los almendros empezaban a sacar sus flores y esperaríamos que no se helaran sus pequeños frutos que harían. El campo estaba precioso. Había llovido y el olor del suelo era indescriptible. En la casita, mi abuelo quitaba las hierbas de las habas y guisantes que tenía sembrados. Repasaba con la azada las cebollas para conservar fresca la tierra y no se encharcara con las lluvias y las pudriera. Las coles de bola crecían preciosas.

   Mi abuela, mientras tanto barría el riurau y mi tía estaba cocinando unos de los platos que más nos gustaba: el arroz con habas secas. Habíamos ido los cuatro a pasar el domingo a la casita con el carro. Para eso, había puesto en remojo la noche antes las habas secas y peladas. Mi abuelo cogió unas pencas del y después de pelarlas y lavarlas bien en la acequia se las llevó a mi tía que les quitó los hilos y las refregó con sal gorda en su mano para quitarles el amargor. Las cortó a trozos y las puso en agua.

   Puso la cazuela sobre los hierros al fuego. En aceite de oliva, le dio unas vueltas a la carne (un piececito de cerdo a trocitos, oreja de cerdo troceada y trocitos de tocino fresco). Una vez dorada un poco la carne, añadió las habas peladas hidratadas y una cucharilla de pimienta rojo de hojilla removiendo todo muy bien. Puso el agua hasta media cazuela y dejó a que hirviera sobre media hora.  Añadió las pencas. Esperó sobre quinces minutos mes y añadió la zanahoria, trocitos de corazón de col blanca y el nabicol pelado y cortado en trozos, así como unas hojas de col verde cortada a trozos. El azafrán en briznas lo colocó dentro de un papel sobre la tapadora de la cazuela para que se tostara y así meterlo a última hora. Pasada media hora revisó de caldo y a las doce y media en punto, según se  haya quedado el caldo de corto, añadió dos vasos de agua caliente y cuando empezó a hervir nuevamente, añadió el azafrán y un vaso  y medio de arroz. Coció durante 20 minutos removiendo de vez en cuando porque no se pegara en el fondo. Cuando estuvo al punto,   rectificó de sal y se dejó reposar para que espesase quedando muy meloso para servir.