martes, 19 de mayo de 2015

44.- PASTÍS DE DIPUTAT / PASTEL DE DIPUTADO


RECORDS DE LA MEUA INFÀNCIA. PUBLICAT EN EL DIARI LES PROVÍNCIES 


09-05-2015.  







   El dia 3 de Maig se celebra el dia de la Santa Creu ornamentan amb flors les creus en els carrers. Però en eixe dia els xiquets, prenien la Primera Comunió. Era un dia gran per excel·lència. Primerament se'ls havia confeccionat els trages que lluirien eixe dia. Havien fet estampetes amb el seu nom i la data i havien anat a repartir-les entre els coneguts i familiars. Els pares més pudiens complimentarien amb un banquet als familiars eixe dia en algun bar, però la majoria, es reunirien a casa o caseta i allí ho celebrarien amb un bon aperitiu i una bona paella a la salut de l'Ángel. 

   Els xiquets contentíssims per la multitud de regals que havien rebut: les medalletes, el rosari, les creuetes i com no, el primer rellotge de les seues vides. Però el treball previ de les mares era increïble. Preparar-ho tot perquè a la vesprada després de la processó estiguera tot preparat a casa per a rebre les visites, perquè era costum anar a les cases dels comuniantes a donar l'enhorabona. Havien de tindre aperitius, begudes i sobretot pastes, que a part del de la Comunió, alguns eren regalats per amistats. 

   La meua iaia, era una d'eixes que havia de fer un regal i no se li va ocórrer més que elaborar un pastís. Però no, un qualsevol no, el Pastís de Diputat molt tradicional per a estes ocasions. Per a això va necessitar 20 ous, 600 grams de sucre i 600 grams d'ametla mòlta molt fina. Per a això va muntar les clares dels 20 ous al punt de neu. Va afegir a poc a poc la mitat del sucre (300 Gr.) i la va tornar a muntar. Va afegir llavors la mitat de l'ametla mòlta (300 Gr.) a les clares muntades i va ficar el motle al forn, sobre 35 a 45 minuts. Mentrestant, es va posar a fer el farcit. Un got d'aigua en un casset per a fondre els 300 grams de sucre que li quedaven. Va afegir els 300 grams d'ametla mòlta mentres removia, va batre els 18 rovells d'ou, reservant-se dos i sense parar de remoure va deixar que coguera uns deu minuts. Deix un poc refredar i ho mescle amb un bot de melmelada de bresquilla casolana. Va desemmotlar el pastís i amb molt atenció, ho talle per la mitat horitzontalment. Sobre la peça de baix, va col·locar el farcit que havia fet i va col·locar la part de dalt damunt. Amb els dos rovells que li van quedar, les va batre i va pintar la pasta acabant decorant-la amb fruites gebrades de diferents colors. 

   Esta recepta és original amb les seues mesures justes facilitada per Casimira Puigcerver Server a què li agraïsc la seua col·laboració. 


RECUERDOS DE MI INFANCIA 


   El día 3 de Mayo se celebra el día de la Santa Cruz ornamentando con flores las cruces en las calles. Pero en ese día los niños, tomaban la Primera Comunión. Era un día grande por excelencia. Primeramente se les había confeccionado los trajes que lucirían ese día. Habían hecho estampitas con su nombre y la fecha y habían ido a repartirlas entre los conocidos y familiares. Los padres más pudientes agasajarían con un banquete a los familiares ese día en algún bar, pero la mayoría, se reunirían en casa o casita y allí lo celebrarían con un buen aperitivo y una buena paella a la salud del Ángel. 

   Los niños contentísimos por la multitud de regalos que habían recibido: las medallitas, las crucecitas, el rosario y como no, el primer reloj de sus vidas. Pero el trabajo previo de las madres era increíble. Prepararlo todo para que por la tarde después de la procesión estuviera todo preparado en casa para recibir las visitas, pues era costumbre ir a las casas de los comuniantes a dar la enhorabuena. Tenían que tener aperitivos, bebidas y sobre todo pasteles, que a parte del de la Comunión, algunos eran regalados por amistades. 

   Mi abuela, era una de esas que tenía que hacer un regalo y no se le ocurrió más que elaborar un pastel. Pero no, uno cualquiera no, el Pastel de Diputado  muy tradicional para estas ocasiones. Para ello necesitó 20 huevos, 600 gramos de azúcar y 600 gramos de almendra molida muy fina. Para ello montó las claras de los 20 huevos al punto de nieve. Añadió poco a poco la mitad del azúcar (300 Gr.) y la volvió a montar. Añadió entonces la mitad de la almendra molida (300 Gr.) a las claras montadas y metió el molde al horno, sobre 35 a 45 minutos. Mientras tanto, se puso a hacer el relleno. Un vaso de agua en un cazo para derretir los 300 gramos de azúcar que le quedaban. Añadió los 300 gramos de almendra molida mientras removía, batió las 18 yemas de huevo, reservándose dos y sin parar de remover dejó que cociera unos diez minutos. Dejo un poco enfriar y lo mezclo con un bote de mermelada de melocotón casero. Desmoldó el pastel y con mucho cuidado, lo corto por la mitad horizontalmente. Sobre la pieza de abajo, colocó el relleno que había hecho y colocó la parte de arriba encima. Con las dos yemas que le quedaron, las batió y fue pintando la tarta terminando decorándola con frutas escarchadas de diferentes colores. 

   Esta receta es original con sus medidas justas facilitada por Casimira Puigcerver Server a la que le agradezco su colaboración