miércoles, 13 de mayo de 2015

38.- RAÏMET DE PASTOR EN SALMORRA


RECORDS DE LA MEUA INFÀNCIA. PUBLICAT EN EL DIARI LES PROVÍNCIES 

28-03-2015.  


               Foto Bernat Cardona Bañó 



Estàvem a les portes de la Setmana Santa. Havíem complit escrupolosament el temps de quaresma i l'alegria de la Pasqua ja estava a l'arribar. Els últims dies de col·legi i tindríem ja les vacances. Els menjars amb els amics dels pares, el berenar de Pascual menjant-nos les tradicionals mones amb l'ou dur que d'assegurança estamparíem en el front d'algun amic, ja estava ací. Mentres això arribava, el cap de setmana es presentava bé. Quasi tots els dies havia estat plovent. L'hivern acabat d'acabar i es volia despedir mostrant-nos el seu costat més lleig, pluges i fred que al mateix temps era bo per al camp. Els arbres no avançarien els seus brots amb el perill de gelades sobtades, les faves creixien com mai i sobretot, el camp estava preciós. Les herbes memgivoles estaven encara en el seu ple apogeu, encara que calia anar amb atenció perquè algunes ja estaven espigant. Però el raïmet de pastor (ungla de gat) estava en el seu esplendor. El meu iaio ho havia disposat tot per a anar a arreplegar per a salmorra. Per a això, havia organitzat l'anar a les foyes de la muntanya amb l'animal i la seu saria d'espart on jo em pujaria. Déu m'havia distingit o castigat, segons es mire, des del meu naixement perquè no podia caminar llargs trams. 


Allà em trobava jo pujat a la saria enfilant el camí de la muntanya. Arribaríem amb el sol enlaire i amb la calor primaveral que hui es notava. Acamparem i comencarem a inspeccionar els marges de pedra que molt bé sabia el meu iaio que allí trobaríem el que buscàvem. Marges on no apegara el sol de migdia i tingueren quelcom d'humitat. Penjant d'ells, entre pedra i pedra estaven els ramells del raïm, que tallaríem amb la mà les puntes més tendres. El recorregut va ser curt, estava ple de raïmet ja que el lloc no era de fàcil accés i afortunadament ningú se'ns havia avançat. Després de menjar-nos un tros de pa amb xoriço, tornarem. 


Arribem a casa i immediatament la meua iaia va posar una caldera al foc amb un poc de sal en l'aigua. Va buidar el cabàs ple del raïmet de pastor, ho va netejar llevant-los les impureses que poguera tindre. Amb l'aigua bullint anava ficant grapats de raïms fins a omplir la caldera. Quan començava a bullir una altra vegada, els retirava i els ficava immediatament en un gibrell d'aigua freda, així fins que acabe amb tot. Va omplir orses amb ells, afegint la salmorra d'aigua amb la sal que admetia, una part de vinagre i unes rodanxes de llima.


           Foto Bernat Cardona Bañó 


ENCURTIDO DE UVA DE PASTOR

  
Estábamos en las puertas de la Semana Santa. Habíamos cumplido escrupulosamente el tiempo de cuaresma y la alegría de la Pascua ya estaba a al llegar. Los últimos días de colegio y tendríamos ya las vacaciones. Las comidas con los amigos de los padres, la merienda de Pascual comiéndonos las tradicionales monas con el huevo duro que con seguridad estamparíamos en la frente de algún amigo, ya estaban aquí. Mientras eso llegaba, el fin de semana se presentaba bien. Casi todos los días había estado lloviendo. El invierno ya había acabado y se quería despedir mostrándonos su lado más feo, lluvias y frío que al mismo tiempo era bueno para el campo. Los árboles no avanzarían sus brotes con el peligro de heladas súbitas, las habas crecían como nunca y sobretodo, el campo estaba precioso. Las hierbas que se comían estaban aún en su pleno apogeo, aunque había que ir con atención porque algunas ya estaban espigando. Pero el “raïmet de pastor” (uña de gato) estaba en su esplendor. Mi abuelo la había dispuesto todo para ir a recoger para hacerlo en salmuera. Para eso, había organizado para ir a los bancales de la montaña con el animal y la albarda de esparto donde yo me subiría. Dios me había distinguido o castigado, según se mire, desde mi nacimiento porque no podía caminar largos tramos. 


Allá me encontraba yo subido a la albarda enfilando el camino de la montaña. Llegaríamos con el sol arriba y con el calor primaveral que hoy se notaba. Acamparemos y comenzamos a inspeccionar los márgenes de piedra que muy bien sabía mi abuelo que allí encontraríamos lo que buscábamos. Márgenes donde no pegara el sol de mediodía y tuvieran algo de humedad. Colgando de ellos, entre piedra y piedra estaban los ramilletes de la uva, que cortaríamos con la mano las puntas más tiernas. El recorrido fue corto, estaba lleno de “raïmet” ya que el lugar no era de fácil acceso y afortunadamente nadie se nos había adelantado. Después de comernos un trozo de pan con chorizo, volvimos. 

Llegamos en casa e inmediatamente mi abuela puso un caldero al fuego con un poco de sal en el agua. Vació el capazo lleno del “raïmet de pastor”, lo limpió quitando las impurezas que pudiera tener. Con el agua hirviendo iba metiendo puñados del “raïmet” hasta llenar la caldera. Cuando empezaba a hervir otra vez, los retiraba y los metía inmediatamente en un barreño de agua fría, así hasta que acabo con todo. Llené orzas con ellos, añadiendo la salmuera de agua con la sal que admitía, una parte de vinagre y unas rodajas de Limón.