domingo, 14 de junio de 2015

49.- SANG AMB SEBA


 RECORDS DE LA MEUA INFÀNCIA. PUBLICAT EN EL DIARI LES PROVÍNCIES 

13-06-2015 





   El cel estava cobert i amenaça pluja. El meu iaio estava preocupat perquè temia que caiguera una bona granissada i li tirara a perdre tota l'hortalissa que tenia sembrada. Tenia a punt d'agafar ja les seus primeres tomaques. Les cols, pimentons, 'berenjenas'... tot es podia posar a perdre. 

   Els trons i rellamps presagiaven el pitjor. La meua iaia resava a Santa Bárbara bendita perquè no ocorreguera el pitjor. Però a més va posar en l'era els ferros de la cuina amb les seues tres puntes cap amunt perquè tenia la creença que si queia un raig prop seria atret per ells. 

   Es va fer de nit sent les deu del matí. Va començar a caure unes gotes enormes, rellamps i trons, allò pareixia l'infern. La terra estava seca i el colp de les gotes de pluja sobre ell, desprenia una olor especial, l'olor de terra mullada. Miràvem a cobert des dels arcs del riurau de la caseta. Encara sort que la tempestat va durar menys de quinze minuts i al final només va ser aigua que no va servir per a res. No va ser prou per a les necessitats de la terra però si perquè noves plagues feren la seua aparició en l'hortalissa. No era bo que es mullaren les plantes i al moment isquera el sol. Podia cremar els fulls i al mateix temps creixeria el poll en elles. 

   La meua tia ficada en la caseta estava cuinant per a així desentendre's del que estava passant, perquè a ella l'espantaven més que a ningú els trons i rellamps. Estava fent sang amb ceba. La sang de pollastre, corder o porc cuita prèviament (mig quilo). La va tallar a 'tacos' i en una cassola amb l'oli d'oliva ben calenta, la va sofregir fins a daurar-la, i li va tirar cinc cebes mitjanes tallades. Va remoure i va posar dos cullerades plenes de pebre roig de hojilla i dos d'orenga, va remoure i abans que poguera cremar-se ho va cobrir amb aigua i quan va començar a bullir va posar un coent sec de què tenia penjats. Va deixar que reduïra a foc viu i quan va quedar amb el seu oli va donar per acabat el plat. 

   Eixe plat mullant pa de forn tradicional és una delícia al paladar i molt popular entre els valencians, ja que antigament era molt sol·licitat en tots els bars i tavernes sobretot per a l'esmorzar del matí. 

   No es podria entendre amb els pans actuals de massa congelada i que servixen de reclam pel seu baix preu en les grans superfícies. El forner tradicional que tots els dies des de les cinc del matí, elabora el pa artesanalment, es mereix el nostre respecte i admiració i sobretot poder donar-nos el plaer de continuar assaborint la tradició. 


SANGRE ENCEBOLLADA 

   El cielo estaba cubierto y amenaza lluvia. Mi abuelo estaba preocupado porque temía que cayera una buena granizada y le echara a perder toda la hortaliza que tenía sembrada. Tenía a punto de coger ya sus primeros tomates. Las coles, pimientos, berenjenas... todo se podía echar a perder. 

   Los truenos y relámpagos presagiaban lo peor. Mi abuela rezaba a Santa Bárbara bendita para que no ocurriera lo peor. Pero además puso en la era los hierros de la cocina con sus tres puntas hacia arriba porque tenía la creencia de que si caía un rayo cerca sería atraído por ellos. 

   Se hizo de noche siendo las diez de la mañana. Empezó a caer unas gotas enormes, relámpagos y truenos, aquello parecía el infierno. La tierra estaba seca y el golpe de las gotas de lluvia sobre él, desprendía un olor especial, el olor a tierra mojada. Mirábamos a cubierto desde los arcos del riurau de la casita. Menos mal que la tormenta duró menos de quince minutos y al final solo fue agua que no sirvió para nada. No fue suficiente para las necesidades de la tierra pero si para que nuevas plagas hicieran su aparición en la hortaliza. No era bueno que se mojaran las plantas y al momento saliera el sol. Podía quemar las hojas y a la vez crecería el piojo en ellas. 

   Mi tía metida en la casita estaba cocinando para así desentenderse de lo que estaba pasando, pues a ella le asustaban más que a nadie los truenos y relámpagos. Estaba haciendo sangre con cebolla. 

   La sangre de pollo, cordero o cerdo cocida previamente (medio kilo). La cortó a tacos y en una cazuela con el aceite de oliva bien caliente, la sofrió hasta dorarla, y le echó cinco cebolla medianas cortadas. Removió y puso dos cucharadas colmadas de pimentón de hojilla y dos de orégano, removió y antes de que pudiera quemarse lo cubrió con agua y cuando empezó a hervir puso un picante seco de los que tenía colgados. Dejó que redujera a fuego vivo y cuando quedó con su aceite dio por terminado el plato. 

   Ese plato mojando pan de horno tradicional es una delicia al paladar y muy popular entre los valenciano, ya que antiguamente era muy solicitado en todos los bares y tabernas sobre todo para el almuerzo de la mañana. 

   No se podría entender con los panes actuales de masa congelada y que sirven de reclamo por su bajo precio en las grandes superficies. El hornero tradicional que todos los días desde las cinco de la mañana, elabora el pan artesanalmente, se merece nuestro respeto y admiración y sobre todo poder darnos el placer de seguir saboreando la tradición.