miércoles, 17 de junio de 2015

COCA AMB TONYINA / COCA DE SAN JUAN (O DE ATÚN SALADO)




La "coca amb tonyina" és un dels plats estrela de la cuina Alacantina. Es prepara en la vespra de "les fogueres" de Sant Joan i és un plat obligat en les barraques en els sopars junts amb les bacores. 

Ingredients 

- 200 gr de tonyina de sorra 

- 1 kg de Cebes 

- 300 cc d'oli d'oliva 

- 300 cc de aigua 

- 10 gr de sal 

- 700 gr de farina de candeal o de blat. 

- Un ou batut 

- 100 gr de pinyons 

- Una culleradeta de pebre roig dolç i una altra de pebre negre 

- Un 1 dl d'anís sec i 1 dl de vi blanc 

Elaboració:

Farcit 

El primer és dessalar la tonyina de sorra posant-la almenys 6 hores en aigua. Es frig la ceba fins que estiga ben daurada. S'afigen els pinyons, el pebre roig i el pebre negre. S'afig la tonyna esmicolada i es mescla bé. Reserva fins que refrede. Amb la sal cal portar guarda ja que la tonyna és molt salada. Recomane provar quan estiga tot mesclat i si és necessari afegir-la. 

Massa 

Posar l'oli d'oliva en un casset reutilitzant l'excés de l'oli del farcit colant-ho. Mesclem la farina amb un poc de sal, l'anís i el vi blanc i ho posem al foc. Quan bulla, afegim la farina removent fins a obtindre la massa. Traguem i amb atenció de no cremar-nos l'anem voleiant.

Tallem la massa en dos parts iguals, i la estenen amb el corró sobre un paper d'estrassa, deixant la massa el més fina possible sense que es trenque. Estendre el farcit sobre una part de la massa que s'haurà col·locat sobre la safata del forn. Pintar d'ou els bords i cobrir amb l'altra mitat de massa tancant-la unint les dos parts com fem amb els pastissets. Pintar d'ou i punxar bé amb un tenidor perquè no es formen bambolles d'aire en el seu interior. Enforna a 180 graus fins que estiga feta (entre 30 i 40 minuts). 


COCA DE SAN JUAN (O DE ATÚN SALADO) 

La “coca amb tonyina” es uno de los platos estrella de la cocina Alicantina. 

Se prepara en la víspera de “les fogueres” de Sant Joan y es un plato obligado en las barracas en las cenas junto con las brevas. 

Ingredientes:

– 200 gr de ventresca de atún salada. 

– 1 kg de Cebollas 

– 300 cc de aceite de oliva 

- 300 cc de agua 

- 10 gr de sal 

– 700 gr de harina de candeal o de trigo 

– Un huevo batido 

– 100 gr de piñones 

- Una cucharadita de pimentón dulce y otra de pimienta negra 

– Un 1 dl de anís seco y 1 dl de vino blanco 

Elaboración: 

Relleno 

Lo primero es desalar la ventresca poniéndola al menos 6 horas en agua. 

Se pocha la cebolla hasta que esté bien dorada. Se añaden los piñones, el pimentón y la pimienta. Se añade la ventresca desmenuzada y se mezcla bien. Reserva hasta que enfríe. Con la sal hay que llevar cuido ya que la ventresca es muy salada. Recomiendo probar cuando esté todo mezclado y si es necesario añadirla. 

Masa 

Poner el aceite de oliva en un cazo reutilizando el exceso del aceite del relleno colándolo. Mezclamos la harina con un poco de sal, el anís y el vino blanco y lo ponemos al fuego. Cuando hierva, añadimos la harina removiendo hasta obtener la masa. Sacamos y con cuidado de no quemarnos la vamos voleando. 

Cortamos la masa en dos partes iguales, y extendemos con el rodillo sobre un papel de estraza, dejando la masa lo más fina posible sin que se rompa. Extender el relleno sobre una parte de la masa que se habrá colocado sobre la bandeja del horno. Pintar de huevo los bordes y cubrir con la otra mitad de masa cerrándola uniendo las dos partes como hacemos con las empanadillas. Pintar de huevo y pinchar bien con un tenedor para que no se formen burbujas de aire en su interior. 

Hornea a 180 grados hasta que esté hecha (entre 30 y 40 minutos).