viernes, 3 de julio de 2015

GACHAMIGA DE MONÒVER


INGREDIENTS. Per a quatre persones: 

--60 cl. d'oli d'oliva verge. (Cinc o sis cullerades) 

--Cuatro o cinc dents d'all. 

--1 ñora. 

--1 litre d'aigua. 

--250 g. de farina de fer pa. 

--4 llonganisses 

--Sal 

(Per a un quilo de farina quatre d'aigua i un quart d'oli. Normalment s'elabora com es descriu a continuació, però sense ñora ni llonganisses. Es tarda entre mitja i una hora). 

ELABORACIÓ: 

    Calfar l'oli en una paella gran. Fregir els alls, cada un en dos trossos i amb pell. Fregir un poc la ñora després de llevar-li el rabet i les llavors. Traure del foc alls i ñora i reservar. 

   Apartar la paella del foc, tirar la farina i remoure amb l'oli fins que tota la farina quede amerada i amb grums. Tornar a posar la paella al foc. Començar a tirar l'aigua i la sal, i desfer els grums de la farina fins que comence a fer-se una pasta cada vegada més densa. Afegir els alls, la ñora, i les llonganisses tallades cada una en quatre trossos. 

   Treballar amb l'espumadora la massa a foc viu, picant-la i movent-la sense deixar que es pegue a la paella. Quan comença a no apegar-se continuar tallant la massa amb la giradora i donar-li voltes a l'aire. I repetir esta operació fins que la massa quede ben cuita. 

   Treballar una estona més, donar-li les dos o tres últimes voltes sense tallar, perquè coixa la forma d'una coca i color daurat y... 

  Posar la paella enmig de la taula perquè podem ficar el tenidor, la cullera o el tros de pa --per torns i menjar-nos immediatament la gachamiga, acompanyada d'un bon vi negre.GACHAMIGA DE MONOVAR 


INGREDIENTES. Para cuatro personas:

—60 cl. de aceite de oliva virgen. (Cinco o seis cucharadas)
—Cuatro o cinco dientes de ajo.
—1 ñora. 
—1 litro de agua.
—250 g. de harina de hacer pan.
—4 longanizas
—Sal 

(Para un kilo de harina cuatro de agua y un cuarto de aceite. Normalmente se elabora como se describe a continuación, pero sin ñora ni longanizas. Se tarda entre media y una hora).

ELABORACIÓN:

   Calentar el aceite en una sartén grande. Freír los ajos, cada uno en dos trozos y con piel. Freír un poco la ñora después de quitarle el rabito y las pepitas. Sacar del fuego ajos y ñora y reservar. 

   Apartar la sartén del fuego, echar la harina y remover con el aceite hasta que toda la harina quede empapada y con grumos. Volver a poner la sartén al fuego. Empezar a echar el agua y la sal, y deshacer los grumos de la harina hasta que empiece a hacerse una pasta cada vez más densa. Añadir los ajos, la ñora, y las longanizas cortadas cada una en cuatro trozos.

  Trabajar con la espumadera la masa a fuego vivo, picándola y moviéndola sin dejar que se pegue a la sartén. Cuando empieza a no pegarse seguir cortando la masa con la rasera y darle vueltas al aire. Y repetir esta operación hasta que la masa quede bien cocida.

   Trabajar un rato más, darle las dos o tres últimas vueltas sin cortar, para que coja la forma de una torta y color dorado y...

   Poner la sartén en medio de la mesa para que podamos meter el tenedor, la cuchara o el trozo de pan —por turnos— y comernos de inmediato la gachamiga, acompañada de un buen vino tinto.