sábado, 2 de enero de 2016

78.- MACARRONS AMB TOMACA / MACARRONES CON TOMATE


RECORDS DE LA MEUA INFÀNCIA. PUBLICAT EN EL DIARI LES PROVINCIES 


02-01-2016 


Foto Nowi Teruel 

Havíem passat la nit de cap d'any, com era costum. Uns amics dels meus pares van vindre a sopar a casa i amb ells els seus fills. Ens ho passarem molt bé jugant i inclús eixint al carrer, perquè no feia res de fred. Record que havien ensaladilla, truita de creïlles; a la brasa van fer carxofes, carn i embotits de la carnisseria Galán de Xaló. A les dotze en punt prenem el grans de raïm al so de les campanades que des de la porta del sol retransmetia la TV1 i única televisió, perquè l'UHF no es veia i no hi havia més. 


Comptava mon pare, que la tradició de prendre els grans de raïm no era tan antiga com pareixia. El dotze grans de raïm de la sort, deia, van començar a prendre's de manera massiva a Espanya en la nit de cap d'any de 1909, a causa d'un excedent de la collita a Alacant, concretament de la vall Vinalopó. Els agricultors van veure amb açò una manera de vendre les seues collites però havien d'inventar quelcom per a retardar la maduració del raïm perquè la seua collita que arribara a fi d'any. Per això se'ls va ocórrer embolsar els xanglots amb unes bosses de paper que els protegira de les agressions d'aus i insectes i de les inclemències meteorològiques, retardant, a més, la maduració del raïm, la qual cosa permetia la recol·lecció del mateix en dates més tardanes. De totes maneres, es diu que l'alta Burgesia, ja en el segle XIX tenia el costum de menjar raïm i brindar amb xampany per a despedir l'any com a signe de distinció, perquè el raïm era car i difícil d'aconseguir, fins que una nit de cap d'any un grup de madrilenys van decidir reunir-se en la famosa Porta del Sol parodiant a l'alta societat i prendre's el dotze grans de raïm al so de les campanades i d'ací la tradició que es va estendre ràpidament. 

Fóra com fóra, ens vam menjar el dotze grans de raïm com la resta dels mortals i ens desitgem tots el tradicional, salut, diners i un venturós nou any. 

L'endemà, com tots els anys, sonava música clàssica del concert d'any nou de Viena que retransmetien per ràdio i TV. Ma mare estava fent uns macarrons que m'encantaven. Va sofregir uns alls xafats en un bon oli d'oliva, unes costelletes de porc carregades de cansalada, cuixetes de pollastre i uns fetguets. Quan tot estava bé dauradet, va afegir la seua tomaca en conserva en abundància, va tapar i va deixar coure lentament. A part, amb aigua i sal i un full de llorer, va bullir els macarrons, va tirar l'aigua i els va repassar davall de l'aixeta incorporant-los al guisat, deixant que coguera tot junt uns deu minuts. No quedaven al dent però si deliciosos, perquè així era com ens agradaven a tots en ma casa. 

Una altra cosa de què érem devots era d'untar les llesques de pa amb foie gras per a acompanyar els deliciosos macarrons. No sé, però hi ha coses que et recorden la infància i esta és una d'elles. 

Feliç any nou a tots. Podeu seguir-me en www.alfumdelaximenera.es. 



MACARRONES CON TOMATE 

Habíamos pasado la Nochevieja, como era costumbre. Unos amigos de mis padres vinieron a cenar a casa y con ellos sus hijos. Nos lo pasamos muy bien jugando e incluso saliendo a la calle, pues no hacía nada de frío. Recuerdo que habían ensaladilla, tortilla de patatas; a la brasa hicieron alcachofas, carne y embutidos de la carnicería Galán de Jalón. A las doce en punto tomamos las uvas al son de las campanadas que desde la puerta del sol retrasmitía la TV1 y única televisión, porque el UHF no se veía y no había más. 

Contaba mi padre, que la tradición de tomar las uvas no era tan antigua como parecía. Las doce uvas de la suerte, decía, empezaron a tomarse de manera masiva en España en la Nochevieja de 1909, debido a un excedente de la cosecha en Alicante, concretamente del valle Vinalopó. Los agricultores vieron con esto una manera de vender sus cosechas pero debían inventar algo para retrasar la maduración de la uva para que su cosecha que llegase a fin de año. Por eso se les ocurrió embolsar los racimos con unas bolsas de papel que los protegiera de las agresiones de aves e insectos y de las inclemencias meteorológicas, retrasando, además, la maduración de la uva, lo que permitía la recolección de la misma en fechas más tardías. De todas formas, se dice que la alta Burguesía, ya en el siglo XIX tenía la costumbre de comer uvas y brindar con champán para despedir el año como signo de distinción, pues la uva era cara y difícil de conseguir, hasta que una Nochevieja un grupo de madrileños decidieron reunirse en la famosa Puerta del Sol parodiando a la alta sociedad y tomarse las doce uvas al son de las campanadas y de ahí la tradición que se extendió rápidamente. 

Fuese como fuese, nos comimos las doce uvas como el resto de los mortales y nos deseamos todos lo tradicional, salud, dinero y un venturoso nuevo año. 

Al día siguiente, como todos los años, sonaba música clásica del concierto de año nuevo de Viena que retrasmitían por radio y TV. Mi madre estaba haciendo unos macarrones que me encantaban. Sofrió unos ajos chafados en un buen aceite de oliva, unas costillitas de cerdo cargadas de tocino, muslitos de pollo y unos higaditos. Cuando todo estaba bien doradito, añadió su tomate en conserva en abundancia, tapó y dejó cocer lentamente. A parte, con agua y sal y una hoja de laurel, hirvió los macarrones, tiró el agua y los repasó debajo del grifo incorporándolos al guisado, dejando que cociera todo junto unos diez minutos. No quedaban al dente pero si deliciosos, porque así era como nos gustaban a todos en mi casa. 

Otra cosa de la que éramos devotos era de untar las rebanadas de pan con foie gras para acompañar los deliciosos macarones. No sé, pero hay cosas que te recuerdan la niñez y esta es una de ellas. 

Feliz año nuevo a todos. Podéis seguirme en www.alfumdelaximenera.es.