viernes, 2 de junio de 2017

XANXULLO


Xanxullo de Novelda. Foto Radio Elda

Unes de les tapes característiques de la nostra Comunitat, és la denominada Xanxullo. Si vas a Novelda no pots deixar de demanar esta tapa tan típica d'eixa localitat Alacantina.

Sosté la tradició que es tracta d'un invent d'un bar de Novelda, el *Mampir, situat en els baixos del teatre María Guerrero de la localitat, allà pels anys 40. I d'una persona, Pedro García García (1920-2004), que treballava en aqueix local. Però hui està estés per totes les ciutats del Mitjà Vinalopó i voltants, fins i tot tenint dia propi i festa pròpia.

En principi és per a compartir en el mig de la taula i tant la seua elaboració com els seus ingredients són extremadament senzills.

Necessitem per a la recepta bàsica:

Una bossa de papes (creïlles fregides tipus "chips").

Una llanda de musclos en conserva d'escabetx.

Una llanda d'escopinyes.

Aladrocs en vinagre.

Olives farcides.

Posarem les creïlles en el fons del plat i li afegirem la llanda dels musclos amb el seu caldo per damunt.

Les escopinyes sense el caldo.

Repartirem aladrocs i olives pertot arreu i ja tenim la nostra tapa acabada.

A partir d'ací, la imaginació es pot fer present, afegint ingredients que creguem que enriquisquen el plat.

Per exemple, podem afegir carxofes, navaixes, puntetes d'espàrrecs... tot de llandes de conserva. També li van les ametles o cigrons torrats, anxoves... Uns trossets de llima per si es vol posar el seu suc, rematarà el plat.

Aprofite.

XANXULLO

Unas de las tapas características de nuestra Comunidad, es la denominada Xanxullo. Si vas a Novelda no puedes dejar de pedir esta tapa tan típica de esa localidad Alicantina.

Sostiene la tradición que se trata de un invento de un bar de Novelda, el Mampir, ubicado en los bajos del teatro María Guerrero de la localidad, allá por los años 40. Y de una persona, Pedro García García (1920-2004), que trabajaba en ese local. Pero hoy está extendido por toda las ciudades del Medio Vinalopó y alrededores, incluso teniendo día propio y fiesta propia.

En principio es para compartir en el medio de la mesa y tanto su elaboración como sus ingredientes son extremadamente sencillos.

Necesitamos para la receta básica:

Una bolsa de patatas fritas tipo “chips”.

Una lata de mejillones en conserva de escabeche.

Una lata de berberechos.

Boquerones en vinagre.

Aceitunas rellenas.

Pondremos las patatas en el fondo del plato y le añadiremos la lata de los mejillones con su caldo por encima.

Los berberechos sin el caldo.

Repartiremos boquerones y aceitunas por doquier y ya tenemos nuestra tapa terminada.

A partir de ahí, la imaginación se puede hacer presente, añadiendo ingredientes que creamos que enriquezcan el plato.

Por ejemplo, podemos añadir alcachofas, navajas, puntitas de espárragos… todo de latas de conserva. También le van las almendras o garbanzos tostados, anchoas… Unos trocitos de limón por si se quiere poner su zumo, rematará el plato.

Aproveche.