miércoles, 27 de julio de 2022

FESOLS AMB OLI

 

Foto Maria José Ortigosa Llinares

Receta adaptada de Maria José Ortigosa Llinares.

Es un plato típico de la localidad de la La Vila Joiosa. Un arroz de verduras que por la combinación en sus ingredientes resulta muy sabroso. Al aportar más proteína con las judías, junto con el arroz, hace de él un plato contundente.   

Necesitamos para 4 personas:


Foto Maria José Ortigosa Llinares

 
- 2 ñoras.

- 1 manojo de acelgas, un nabo, un boniato, una carlota, dos patatas, tres pencas (cardo) y una cebolla.

-Aceite de oliva.

-200 gr de judías blancas.

-Azafrán en hebras (yo uso Desbrin).

- 200 g. de arroz. (yo recomiendo para este plato, Arroz Tartana variedad Albufera). Y agua.



Elaboración:

Si no utilizamos un tarro de judías ya hervidas, tendremos que hacerlo nosotros. Herviremos las judías poniéndolas en un cazo con agua fría, y cuando hierva, cortaremos el hervor con medio vaso de agua fría. Repetiremos la operación dos veces. Garantía que se nos cocerán perfectamente. Ver en el envase si hay que poner previamente en remojo.

Limpiamos y troceamos las acelgas.

Pelamos el nabo, el boniato, la carlota y dos patatas. Lo troceamos en cuartos.

Quitamos los hilos de las pencas y con sal gorda entre las manos las fregamos para quitarles la película que las recubre y también parte del amargor. Las troceamos

Cazuela al fuego. Cubrimos el fondo con aceite de oliva y sofreímos las ñoras (cuidado que no se quemen porque nos amargaría el guiso). Las sacamos. Una vez frías las picamos en un mortero.

Pelamos y cortamos la cebolla en Brunoise (dados pequeños) y la sofreímos.

Cuando veamos que esta transparente y algo dorada la cebolla, añadiremos las acelgas, las pencas, y el resto de verdura (el nabo, el boniato y la carlota). Sofreímos todo dándole unas vueltas. Echamos la ñora picada y el azafrán en hebras. A continuación cubrimos con agua (calcular 4 veces más agua que arroz, en este caso serían 800 ml). Es conveniente cocinar con la tapa de la cazuela cerrada o como mucho un poco entreabierta. Necesitamos el caldo para cocer el arroz.

Subimos el fuego hasta que hierva sobre 15 minutos, que bajaremos el fuego y lo dejaremos media hora más que será cuando pondremos las

Patatas. Pasados diez minutos más, pondremos el arroz que tiene que hervir 18 minutos sin la tapa de la cazuela. Meloso, simplemente delicioso. Si quieres más caldoso, tapa la cazuela al cocer el arroz o puedes también añadir un vaso de agua caliente ante de añadir el arroz.

Retiramos del fuego y en cinco minutos a emplatar.

Gracias Maria José Ortigosa Llinares por dejarme compartir esta receta tradicional.

Nota:

Podemos: 

Añadir también Chirivía y/o calabaza.

Sustituir la ñora por pimentón de hojilla.

Añadir morcilla de cebolla.


FESOLS AMB OLI 

Recepta adaptada de María José Ortigosa Llinares. 

És un plat típic de la localitat de La Vila Joiosa. Un arròs de verdures que per la combinació en els seus ingredients resulta molt saborós. En aportar més proteïna amb els fesols, juntament amb l'arròs, fa d'ell un plat contundent. 

Necessitem per a 4 persones: 

- 2 nyores. 
- 1 manoll de bledes, un nap, un moniato, una carlota, dues queredilles, tres penques (card) i una ceba. 
-Oli d'oliva. 
-200 gr. de fesols blancs. 
-Safrà en brins (jo use Desbrin). 
- 200 gr. d'arròs. (jo recomane per a aquest plat, Arròs Tartana varietat Albufera). 
- Aigua. 

Elaboració: 

Si no utilitzem un pot de fesols ja bullits, haurem de cuinar-los nosaltres. Bullirem els fesols posant-los en un cassó amb aigua freda, i quan bulla, tallarem el bulliment amb mig got d'aigua freda. Repetirem l'operació dues voltes. Garantia que se'ns couran perfectament. Veure en l'envàs si cal posar prèviament en remull. 

Netegem i trossegem les bledes. 

Pelem el nap, el moniato, la carlota i dues queredilles. Ho trossegem en quarts. 

Llevem els fils de les penques i amb sal grossa entre les mans les freguem per a llevar-los la pel·lícula que les recobreix i també part de l'amargor. Les trossegem. 

Cassola al foc. Cobrim el fons amb oli d'oliva i sofregim les nyores (anar amb compte per tal que no es cremen perquè ens amargaria el guisat). Les traiem. Una vegada fredes les piquem en un morter. 

Pelem i tallem la ceba en Brunoise (daus xicotets) i la sofregim. 

Quan vegem que està transparent i una mica daurada la ceba, afegirem les bledes, les penques, i la resta de verdura (el nap, el moniato i la carlota). Sofregim tot, donant-li unes voltes. Afegim la nyora picada i el safrà en brins. A continuació cobrim amb aigua (calcular 4 vegades més aigua que arròs, en aquest cas serien 800 ml). És convenient cuinar amb la tapa de la cassola tancada o com a molt una mica entreoberta. Necessitem el caldo per a coure l'arròs. 

Pugem el foc fins que bulla sobre 15 minuts, moment en que baixarem el foc i el deixarem mitja hora més, que serà quan posarem les queredilles. Passats deu minuts més, posarem l'arròs que ha de bullir 18 minuts sense la tapa de la cassola. Melós, simplement deliciós. Si vols més caldós, tapa la cassola en coure l'arròs o pots també afegir un got d'aigua calenta abans d'afegir l'arròs. 

Retirem del foc i en cinc minuts... a emplatar!. 

Gràcies Maria José Ortigosa Llinares per deixar-me compartir aquesta recepta tradicional. 

Nota: 
Podem: Afegir també Xirivia i/o carabassa. 
Substituir la nyora per pebre roig fullat
Afegir botifarra de ceba.