martes, 26 de enero de 2016

PILOTES DE CARNESTOLTES / PELOTAS DE CARNAVAL


Foto JUAN E. PRADES BEL. Blog GASTRONOMIA RURAL. 

El plat més típic d'estes dates en les llars de l'interior de les comarques castellonenques i en molts pobles de la Comunitat Valenciana són les famoses Pilotes de Carnestoltes. 

Cuina senzilla i tradicional dels nostres pares i iaios, que habitant en una zona humil, amb escassos recursos i mitjans, es nodrien del poc que tenien en estes fredes i dures terres de l'interior i que amb la seua habilitat per a allargar la vida dels aliments i productes podien disfrutar de plats sublims en qualsevol època de l'any.

Penseu que inclús no es disposava ni d'electricitat i tot el que açò comportava. Però menjar, s'havia de menjar tot l'any com es poguera. 

Amb l'arribada del Carnestoltes, en les masies i cases dels pobles es preparaven les Pilotes de Carnestoltes, plat excepcional i que hui continua sent un una gaudida i un record d'enyorança del passat. 

Per a fer les Pilotes de Carnestoltes com antigament es feien, necessitem:

Caldo de carn, pa dur ratllat o tallat a trossos molt xicotets, ous, formatge ratllat, all i jolivert picat o tallat molt fi, "Frito" i el seu oli (conserva de la matança del porc en oli). 

"El Frito" era i és (encara que cada vegada es fa menys) la forma de conservar la carn de la matança del porc. Cal recordar que els frigorífics de hui en dia eren impensables en aquella època i les neveres eren del gel de la neu.

La carn es tallava a trossos i se salava per a deixar-la almenys un dia i així soltara tot el líquid i sang que poguera tindre. Després es netejava i s'assecava molt bé amb draps nets i es fregia en abundant oli d'oliva. Es depositava en gerres de fang i es cobria amb el mateix oli en què s'havia fregit, prèviament colat en un tamís de tela perquè no quedaren restes i isquera net. D'ací el nom. Lloms, cansalades, espinades, llonganisses, botifarres, chorizos... tot fregit i mesclat. 

L'oli s'utilitzava sobretot com a base d'arrossos i guisats.

Estàvem amb les Pilotes de Carnestoltes i per a preparar-les mesclem tots els ingredients, el pa ratllat, all ratllat, jolivert, els ous (clar i rovell), el "Frito" trossejat (llom i llonganissa sobretot) , un poc d'oli del "Frito", el formatge ratllat i li afegim caldo de carn amb el que farem una massa que no s'ha d'apegar en les mans, la qual cosa aconseguirem afegint més o menys caldo i més pa ratllat. 

Amb esta massa fem unes pilotes més grans que les mandonguilles.

En el foc tenim un caldo fluix i net que hem preparat amb carn de pollastre i alguns ossos de vedella, que estant bullint, anirem depositant dins d'ell a poc a poc les pilotes, removent de tant en tant perquè no s'apeguen i procurant sobretot, que no es trenquen. Quinze minuts a foc mitjà serà prou per a coure-les.

Per a servir-les, en plat fondo, un parell de pilotes i el caldo. 


Si no disposàrem de la carn de "Frito", ho podem substituir per carn picada de porc, de vedella o mitat i mitat.

PELOTAS DE CARNAVAL

El plato más típico de estas fechas en los hogares del interior de las comarcas castellonenses y en muchos pueblos de la Comunidad Valenciana son las famosas Pelotas de carnaval.

Cocina sencilla y tradicional de nuestros padres y abuelos, que habitando en una zona humilde, con escasos recursos y medios, se nutrían de lo poco que tenían en estas frías y duras tierras del interior y que con su habilidad para alargar la vida de los alimentos y productos podían disfrutar de platos sublimes en cualquier época del año. 

Pensad que incluso no se disponía ni de electricidad y todo lo que esto conllevaba. Pero comer, se tenía que comer todo el año como se pudiera.

Con la llegada del Carnaval, en las masías y casas de los pueblos se preparaban las Pelotas de Carnaval, plato excepcional y que hoy sigue siendo una gozada y un recuerdo de añoranza del pasado. 

Para hacer las Pelotas de Carnaval como antiguamente se hacían, necesitamos: 

Caldo de carne, pan duro rallado o cortado a trozos muy pequeños, huevos, queso rallado, ajo y perejil picado o cortado muy fino, "Frito" y su aceite (conserva de la matanza del cerdo en aceite).

"El Frito" era y es (aunque cada vez se hace menos) la forma de conservar la carne de la matanza del cerdo. Hay que recordar que los frigoríficos de hoy en día eran impensables en aquella época y las neveras eran del hielo de la nieve.

La carne se cortaba a trozos y se salaba para dejarla al menos un día y así soltara todo el líquido y sangre que pudiera tener. Después se limpiaba y se secaba muy bien con paños limpios y se freía en abundante aceite de oliva. Se depositaba en tinajas de barro y se cubría con el mismo aceite en el que se había frito, previamente colado en un tamiz de tela para que no quedaran restos y saliera limpio. De ahí el nombre. Lomos, pancetas, espinazos, longanizas, butifarras, chorizos… todo frito y mezclado. 

El aceite se utilizaba sobre todo como base de arroces y guisados. 

Estábamos con las Pelotas de Carnaval y para prepararlas mezclamos todos los ingredientes, el pan rallado, ajo rallado, perejil, los huevos (clara y yema), el "Frito" troceado (lomo y longaniza sobre todo), un poco de aceite del "frito", el queso rallado y le añadimos caldo de carne con lo que haremos una masa que no se tiene que pegar en las manos, lo que conseguiremos añadiendo más o menos caldo y más pan rallado. 

Con esta masa hacemos unas pelotas más grandes que las albóndigas. 

En el fuego tenemos un caldo flojo y limpio que hemos preparado con carne de pollo y algunos huesos de ternera, que estando hirviendo, iremos depositando dentro de él poco a poco las pelotas, removiendo de vez en cuando para que no se peguen y procurando sobre todo, que no se rompan. Quince minutos a fuego medio será suficiente para cocerlas.

Para servirlas, en plato hondo, un par de pelotas y el caldo. 

Si no dispusiéramos de la carne de "Frito”, lo podemos sustituir por carne picada de cerdo, de ternera o mitad y mitad.