martes, 18 de octubre de 2016

BAMBAS O XUSOS FARCITS DE CREMA / BAMBAS O XUSOS RELLENOS DE CREMA

Qui no recorda en la seua infància, haver berenat una bamba farcida? 

Ingredients per a la massa (15 peces de 70 gr.) 

250 gr. de farina fluixa 

250 gr. de farina forta 

140 gr. de llet 

2 ous 

1 llima 

100 gr. de sucre 

60 gr. de mantega 

5 gr. de sal 

35 gr. de rent fresc de forn 

Sucre glas o tamisat per a empolvorar al final 

1 litre oli de gira-sol per a fregir-los. 

Preparació:

En un casset temperem un poquet la llet fins que estiga tèbia, l'aboquem en un bol xicotet, dissolem en ella el rent, afegim una culleradeta de sucre, aboquem la mitat de les farines, mesclem tot, cobrim el bol amb un drap i deixem reposar durant 30 min. Es formaran bambolletes i hi haurà quasi doblat el volum. Quan estiga llesta procedim a fer la massa. 

En un altre bol, aboquem la resta de les farines (ens reservem un poc per al pastat), incorporem la sal, els ous batuts, el sucre, vainilla, mantega, i la ratlladura de la llima. Mesclem un poc i li incorporem la mescla de l'altre bol removent fins que se'ns quede una massa encara blaneta.

Sobre una superfície plana, estenem farina i posem la massa damunt i comencem a pastar durant uns 10-15 minuts, fins que estiga elàstica i se'ns apegue lleugerament a les mans. 

Si fóra necessari afegim una mica més de farina, com menys més esponjosos ens eixiran. Deixem reposar uns 30 minuts coberta amb un drap de cuina.

Passats els 30 minuts, untem lleugerament amb oli les mans i la superfície de treball. Anem fent porcions de 65-70 grams i tirem amb atenció de no desunflar en excés la massa. A continuació donem la forma de barretes però amb les puntes aplatades. 

Les col·loquem en una safata forrada amb paper i lleugerament enfarinada, tapant-los amb un drap i deixant fermentar fins que dobleguen el seu volum en un lloc calent.

Passat el temps, les anirem fregint en abundant oli de gira-sol i una vegada daurades, les deixem escórrer sobre paper absorbent. Atenció, si l'oli està molt calent es cremaran, i si està fred absorbiran oli. Controla la temperatura. 

Si no volem fregir-los, al forn precalfat a 180é fins que es dauren.

Després és convenient passar-les sobre una safata de reixeta, fins que es refreden del tot. 

Quan les bambas estiguen fredes les tallarem horitzontalment per la mitat amb un ganivet de serra, però sense dividir-les del tot i les omplim amb la crema, posada en una mànega. Empolvorem amb el sucre glas o tamisat.

Et recordaren als panets per a hot-dog? Perquè jo no t'he dit res.

Per a la crema pastissera. 

Ingredients: 

1 Litre de llet 

35 grams de sucre 

15 grams de maicena 

3 rovells d'ou 

1 branca de canella. 

Preparació:

Posem a calfar la llet amb la branca de canella i la mitat del sucre, i mentrestant en un bol a banda mesclem la resta del sucre amb els rovells i la maicena. Quan la llet comence a bullir, afegim la mescla i removem molt bé amb una vareta, donant bé en les parets perquè no s'apegue, fins que torne a bullir. 

Retirem i deixem refredar, removent de tant en tant per a evitar que isca corfa.


XUSOS O BAMBAS RELLENAS DE CREMA 

¿Quién no recuerda en su niñez, haber merendado una bamba rellena? 

Ingredientes para la masa (15 piezas de 70 gr.)

250 gr. de harina floja 

250 gr. de harina fuerte

140 gr. de leche 

2 huevos

1 limón

100 gr. de azúcar 

60 gr. de mantequilla

5 gr. de sal 

35 gr. de levadura fresca de panadería

Azúcar glas o tamizado para espolvorear al final

1 litro aceite de girasol para freírlos. 

Preparación: 

En un cazo templamos un poquito la leche hasta que esté tibia, la vertemos en un bol pequeño, disolvemos en ella la levadura, añadimos una cucharadita de azúcar, vertemos la mitad de las harinas, mezclamos todo, cubrimos el bol con un paño y dejamos reposar durante 30 min. Se formarán burbujitas y habrá casi doblado el volumen. Cuando esté lista procedemos a hacer la masa.

En otro bol, vertemos el resto de las harinas (nos reservamos un poco para el amasado), incorporamos la sal, los huevos batidos, el azúcar, vainilla, mantequilla, y la ralladura del limón. Mezclamos un poco y le incorporamos la mezcla del otro bol removiendo hasta que se nos quede una masa aún blandita.

Sobre una superficie plana, extendemos harina y ponemos la masa encima y comenzamos a amasar durante unos 10-15 minutos, hasta que esté elástica y se nos pegue ligeramente a las manos.

Si fuese necesario añadimos una pizca más de harina, cuanta menos más esponjosos nos saldrán. Dejamos reposar unos 30 minutos cubierta con un paño de cocina.

Pasados los 30 minutos, untamos ligeramente con aceite las manos y la superficie de trabajo. Vamos haciendo porciones de 65-70 gramos y boleamos con cuidado de no deshinchar en exceso la masa. Seguidamente damos la forma de barritas pero con las puntas achatadas. 

Las colocamos en una bandeja forrada con papel y ligeramente enharinada, tapándolos con un paño y dejando fermentar hasta que doblen su volumen en un lugar caliente. 

Pasado el tiempo, las iremos friendo en abundante aceite de girasol y una vez doradas, las dejamos escurrir sobre papel absorbente. Cuidado, si el aceite está muy caliente se quemarán, y si está frío absorberán aceite. Controla la temperatura. 

Si no queremos freírlos, al horno precalentado a 180º hasta que se doren.

Luego es conveniente pasarlas sobre una bandeja de rejilla, hasta que se enfríen del todo. 

Cuando las bambas estén frías las cortaremos horizontalmente por la mitad con un cuchillo de sierra, pero sin dividirlas del todo y las rellenamos con la crema, puesta en una manga. Espolvoreamos con el azúcar glas o tamizado. 

¿Te recordaran a los panecillos para hot-dog? Pues yo no te he dicho nada. 

Para la crema pastelera.

Ingredientes:

1 litro de leche

35 gramos de azúcar

15 gramos de maicena

3 yemas de huevo

1 rama de canela.

Preparación:

Ponemos a calentar la leche con la rama de canela y la mitad del azúcar, y mientras tanto en un bol aparte mezclamos el resto del azúcar con las yemas y la maicena. Cuando la leche empiece a hervir, añadimos la mezcla y removemos muy bien con una varilla, dando bien en las paredes para que no se pegue, hasta que vuelva a hervir. 

Retiramos y dejamos enfriar, removiendo de vez en cuando para evitar que salga corteza.