jueves, 5 de enero de 2017

CASCA DE REIS / CASCA DE REYES



El dia de Reis la CASCA és el dolç tradicional dels valencians. Dolç diuen d'origen àrab, jo no ho tinc clar. 

Amb l'arribada del rei Jaume I i la conseqüent desocupació mora pren força la tradició de regalar els padrins als seus fillols la CASCA per a la nit de Reis. Els xiquets després de la Cavalcada deixaven sobre la taula tres gots de mistela i dolços per als reis, garrofes i aigua per als seus cavalls. L'endemà comprovaven com els reis i les seues bèsties havien menjat i begut el que li ls va oferir i estos, havien deixat la CASCA junt amb els gots i plats buits. 

Desafortunadament, este costum i tradició tan arrela a la Comunitat Valenciana, està disminuint en favor del "roscón de reyes" quedant relegada la CASCA a certes poblacions. 

"Señor Rei, jo estic ací. La palla i les garrofes, per al seu rossí, i la CASCA per a mí".

Text de la recepta, Chelo Peiró Sanchis. Fotos y elaboració, Nela García Navarro.

LA RECEPTA:

300 grams d'ametla molta
125 de sucre
2 cullerades de confitura de boniato
2 cullerades de cabell d’angel
2 ous sensers mes una iema pera pintar, sense res, res de clara.
Ralladura de taronja o llima (opcional)



Mesclar molt bé tot, durant uns minuts (queda humida) i guardar a la nevera unes hores.

El resultat, després de traure de la nevera es una massa més seca que no s`apega als dits ni a la base. Donar forma de serp amb les mans apenes enfarinades, sobre paper de fornejar, en una safata de forn, untar amb rovell d'ou, i introduir al forn 20 minuts a 170 graus (Opció aire). Quedará sumament daurada.


Deixar que es refrede i cobrir amb glasa reial. 

GLASA REAL

He gastat colorants per tintar la glasa, cal que els colorans siguen en gel si no podríen estropetjar la glasa.

1 clara d'ou. 
Sobre uns 200 gr i mes de sucre glas, començar a batre la clara, quan comença a canviar de textura, rebaixar la velocitat de la batedora, per a no posar sucre fins al techo... obtindrem una massa espessa i molt blanca.


CASCA DE REYES. 

El día de Reyes la CASCA es el dulce tradicional de los valencianos. Dulce dicen de origen árabe, yo no lo tengo claro.

Con la llegada del rey Jaime I y la consecuente desocupación mora toma fuerza la tradición de regalar los padrinos a sus ahijados la CASCA para la noche de Reyes. Los niños después de la Cabalgata dejaban sobre la mesa tres vasos de mistela y dulces para los reyes, algarrobas y agua para sus caballos. El día siguiente comprobaban como los reyes y sus bestias habían comido y bebido lo que se les ofreció y estos, habían dejado la CASCA junto a los vasos y platos vacíos.

Desafortunadamente, este costumbre y tradición tan arraiga en la Comunidad Valenciana, está disminuyendo en favor del "roscón de reyes" quedando relegada la CASCA a ciertas poblaciones.

"Señor Rey, yo estoy aquí. La paja y las algarrobas, para su rocín, y la CASCA para mí".

Texto de la receta, Chelo Peiró Sanchis. Fotos y elaboración, Nela García Navarro.

RECETA:

300 gramos de almendra molida.
125 de azúcar.
2 cucharadas de confitura de boniato.
2 cucharadas de cabello de ángel.
2 huevos enteros y una yema para untar, sin nada nada de clara.
Ralladura de naranja o limón (opcional).

Mezclar muy bien todo, durante unos minutos y guardar en la nevera unas horas.

El resultado es una masa fina que no se pega a los dedos ni en la base. Dar forma de serpiente, con las manos ligeramente enharinadas sobre papel de hornear en una bandeja de horno, untar con yema de huevo, e introducir en el horno 20 minutos a 170 grados (Opción aire) Quedará suavemente dorada.

Dejar que se enfríe y cubrir con glasa real

GLASA REAL

He gastado colorantes para tintar la glasa, es necesario que los colorantes sean en gel si no podrían estropear la glasa.

1 clara de huevo.
Sobre unos 200 gr i mas de azúcar glas, empezar a batir la clara, cuando empieza a cambiar de textura, rebajar la velocidad de la batidora, para no poner azúcar hasta el techo... obtendremos una masa espesa y muy blanca.