lunes, 3 de octubre de 2016

ESCLATASANGS CONFITATS / NÍSCALOS CONFITADOS
Ingredients: 

Bolets: Rovellons, Esclatasangs, Pebrassos… (3 kg) 

Vinagre de vi blanc (200 ml) 

Oli d'oliva (1 lt) 

Branquetes de timó, de romer i de llorer. 

Dents d'all sencers. (Una pesa almenys) 

Un o dos vitets.

Pebre en gra. 


Sal.

Elaboració: 

Esta recepta servix per a qualsevol tipus de bolets i inclús per a una mescla d'elles.

Comencem per netejar-los bé amb un drap humit i si és necessari amb un raspall però amb molt atenció de no danyar-los. Els tallarem el peduncle deixant-los un poquet. Si són xicotets els cuinarem tal qual i si són grans els partirem en quarts. 


En una olla ampla posarem, el timó, el romer, el llorer i els grans de pebre. Encenem el foc perquè la calor concentre els olis aromàtics que contenen. En un o dos minuts afegim el pebre roig de full, esperem uns segons i posem tot l'oli d'oliva. Esperem que agarre temperatura i quasi quan vaja a bullir afegirem el vinagre i la sal. És l'hora de posar els dents d'alls y el vitet. 


Quan vullga començar el bull, ho tallem introduint els rovellons. Important, mai hem de deixar bullir (entre 80 o 90 graus és l'ideal). Posem el foc a la mínima expressió (en plaques d'inducció màxim al número 3), i ho deixarem almenys una hora i mitja amb l'olla tapada. Repetisc, es tracta de confitar, no de fregir ni de coure els rovellons. 

Passat el temps, ho deixarem refredar i reposar almenys dotze hores. A l'hora de servir, podem calfar o servir gelat. Ho bolcarem en una cassola de fang i a la taula. 

Esta recepta servix per a fer conserves. Repartirem tots els ingredients en bots de vidre i els omplirem amb el líquid, si ens falta, els acabarem omplint amb oli d'oliva. Taparem bé i els posarem al bany maria mitja hora bullint. Conservar sempre en un lloc fresc i fosc.


NÍSCALOS CONFITADOS

Ingredientes: 

Níscalos (3 kg)

Vinagre de vino blanco (200 ml)

Aceite de oliva (1 lt)

Ramitas de tomillo, de romero y de laurel.

Dientes de ajo enteros. (Una cabeza al menos)

Una o dos guindillas.

Pimienta en grano.


Sal.

Elaboración:

Esta receta sirve para cualquier tipo de setas e incluso para una mezcla de ellas. 

Empezamos por limpiarlos bien con un paño húmedo y si es necesario usar un cepillo pero con mucho cuidado de no dañarlos. Les cortaremos el pedúnculo dejándoles un poquito. Si son pequeños los cocinaremos tal cual y si son grandes los partiremos en cuartos. 

En una olla ancha podremos, el tomillo, el romero, el laurel y los granos de pimienta. Encendemos el fuego para que el calor concentre los aceites aromáticos que contienen. En uno o dos minutos añadimos el pimentón de hojilla, esperamos unos segundos y ponemos todo el aceite de oliva. Esperamos que coja temperatura y casi cuando vaya a hervir añadiremos el vinagre y la sal. Es la hora de poner los dientes de ajos y el picante. 

Cuando quiera empezar el hervor, lo cortamos introduciendo los níscalos. Importante, nunca debemos dejar hervir (entre 80 o 90 grados es lo ideal). Ponemos el fuego a la mínima expresión (en placas de inducción máximo al número 3), y lo dejaremos al menos una hora y media con la olla tapada. Repito, se trata de confitar, no de freír ni de cocer los níscalos. 

Pasado el tiempo, lo dejaremos enfriar y reposar al menos doce horas. A la hora de servir, podemos calentar o servir frío. Lo volcaremos en una cazuela de barro y a la mesa. 

Esta receta sirve para hacer conservas. Repartiremos todos los ingredientes en botes de cristal y los rellenaremos con el líquido, si nos falta, los terminaremos rellenando con aceite de oliva. Taparemos bien y los pondremos al baño maría media hora hirviendo. Conservar siempre en un sitio fresco y oscuro.