domingo, 21 de junio de 2015

50.- GUISAT DE FREIXURA /GUISADO DE ASADURA


 RECORDS DE LA MEUA INFÀNCIA. PUBLICAT EN EL DIARI LES PROVÍNCIES 


20-06-2015 




   La tranquil·litat del quefer diari era la nota predominant. L'estrés, eixa paraula maleïda, no existia en aquells temps. No hi havia lletres que pagar, ni descoberts que cobrir al banc. Els diners dipositats en ells era en cartilles d'estalvi i es guardaven per a ocasions excepcionals com ara bodes, comunions o malalties. Aquella família que tinguera a algú guanyant un jornal era una excepció i quasi totes les jóvens van estar treballant en la primera fabrica que es va muntar, que era de mocadors. Altres aprofitaven l'estiu per a anar al magatzem per a treballar la pansa. 

   Pedreguer era una població tranquil·la en què hi havia harmonia i eren capaços de compartir un sopar improvisat en els veïns, en el mateix carrer en les nits caloroses d'estiu. Una taula baixeta de fusta de mobila vella, amb unes cadires amb els seients de voga servien per a ajuntar-nos en el carrer a sopar tots els veïns i compartir allò del que s'enorgullien i havien fet en les seues cases com la pebrera en salmorra, les olives xafades, la tonyina salada, o el vi, hi ha el vi, que cada un el seu era el millor. 

   Els xiquets més xicotets vagarejaven sense deixar de jugar perquè havien donat bon compte del seu berenar sopar. Jo amb els meus sis anys (1963) m'assentava amb els majors a la taula i em sentia orgullós d'això. En acabant de sopar, només es parlava del que passava a diari i poc més. 

   Varen sopar guisat de freixura de corder. La meua tia Rosita, que era una experta en este guisat, va tallar a trossets la freixura i la va refregar amb mitja llima i sal, la va netejar bé i després li va donar un bull en aigua que va rebutjar. 

   Va posar en una cassola oli d'oliva i tres alls picats amb la seua pell i un poquet de sal. Va sofregir la freixura donant-los una volta amb una cullera de fusta i va afegir una tomaca ratllada. Quan va prendre color va cobrir amb aigua calenta i li va afegir unes tires de pimentó roig pelat fet a la brasa i va deixar que cuinara sobre tres quarts d'hora a foc lent. 

   Quan faltava mitja hora per a sopar, va trencar unes creïlles pelades perquè soltaren la seua fècula i uns brins de safrà. Es va reduir el caldo a la mitat i quan les creïlles estaven fetes, a sopar. 

   Dedicat a la meua tia Rosita Gayá Roselló, que va ser part essencial en la meua infància sent com una segona mare. El dilluns li vam donar cristiana sepultura. Descansa en pau i gràcies per tot el que vas fer per mi. 





GUISADO DE ASADURA

   La tranquilidad del quehacer diario era la nota predominante. El estrés, esa palabra maldita, no existía en aquellos tiempos. No había letras que pagar, ni descubiertos que cubrir en los bancos. El dinero depositado en ellos era en cartillas de ahorro y se guardaban para ocasiones excepcionales tales como bodas, comuniones o enfermedades. Aquella familia que tuviera a alguien ganando un jornal era una excepción y casi todas las jóvenes estuvieron trabajando en la primera fábrica que se montó que era de pañuelos. Otras aprovechaban el verano para ir al almacén para trabajar la uva pasa. 

   Pedreguer era una población tranquila en la que había armonía y eran capaces de compartir una cena improvisada con los vecinos, en la misma calle en las noches calurosas de verano. 

   Una mesa baja de madera de movila vieja, con unas sillas con los asientos de boga servían para juntarnos en la calle a cenar todos los vecinos y compartir aquello de lo que se enorgullecían y habían hecho en sus casas como el pimiento en salmuera, las aceitunas chafadas, el atún salado, o el vino, hay el vino, que cada uno el suyo era el mejor. 

   Los niños más pequeños correteaban sin dejar de jugar pues habían dado buena cuenta de su merienda cena. Después de cenar, solo se hablaba de los aconteceres diarios y poco más. 

   Cenamos guisado de asadura de cordero. Mi tía Rosita que era una experta en este guisado cortó a trocitos la asadura y la refregó con medio limón y sal, la limpió bien y después le dio un hervor en agua que desechó. 

   Puso en una cazuela aceite de oliva y tres ajos machacados con su piel y un poquito de sal. Sofrió la asadura dándoles una vueltecitas con una cuchara de madera y añadió un tomate rallado. Cuando tomó color cubrió con agua caliente y le añadió unas tiras de pimiento rojo pelado hecho a la brasa y dejó que cocinara sobre tres cuartos de hora a fuego lento. 

   Cuando faltaba media hora para cenar, rompió unas patatas peladas para que soltaran su fécula y unas hebras de azafrán. Se redujo el caldo a la mitad y cuando las patatas estaban hechas, a cenar. 

   Dedicado a mi tía Rosita Gayá Roselló que fue parte esencial en mi infancia siendo como una segunda madre. El lunes le dimos cristiana sepultura. Descansa en paz y gracias por todo lo que hiciste por mí.