domingo, 12 de julio de 2015

53.- PEBRERES FARCIDES / PIMIENTOS RELLENOS




DE MI LIBRO, COCINA CON HISTORIA. RECUERDOS DE MI INFANCIA.  


11-07-2015

                  Foto Eugeni Tebar


   La calor no ens deixava dormir a les nits però Pedreguer es preparava per a celebrar les seues festes en honor a Sant Bonaventura. Les llums en el carrer, els palcos de fusta, els quintos pels carrers ... ja estava tot llest per a la setmana gran on s'aparcarien els problemes quotidians i la gent es disposaria a disfrutar de les entrades de la murta (entrada de bous), dit així perquè als Governadors Civils de l'època no es feien responsables dels sinistres que pogueren passar i no podies publicitar el que pareixia no estar autoritzat; les cercaviles; les revetles; els sopars en els carrers... 

   Nosaltres, xiquets, jugàvem ja en la plaça, entrant i eixint de les rateres i pujant-nos en els carros i palcos que s'havien instal.lat per a veure els bous. Els hòmens feien cua en la barberia per a tallar-se el pèl i afaitar-se, els bars pareixien més animats i la gent pareixia estar més contenta que de costum. La gent era sobretot llauradora i no descuidaven els quefers del camp a la fresca de l'alba i retirant-se domes el sol estrenyia podent així disfrutar de la festa. Recuperarien les poques hores dormides en la sagrada sesta perquè sense voler es gitaven molt més tard de lo habitual. 

   El sol calfava de valent i em retire a casa. Ma mare estava en la xicoteta cuina i olia molt bé. Estava fent el farcit per a cuinar uns pimentons farcits. Com sempre vaig començar a preguntar-li que si açò, que si allò, açò per que ... i me va ser explicant el que feia. 

   En una paella fonda, va començar fregint la ceba que havia tallat molt finament, després va ficar carn picada de magre i uns fetguets de pollastre tallats en xicotet, va remoure i quan van començar a daurar-se va afegir una tomaca ratllada. Va posar un poquet de sucre per si de cas l'acidesa de la tomaca i sal. Removent va deixar que coguera. 

   Agafaríem quatre pimentons rojos, bonicos als que tallaríem la part del peduncle llevant les llavors del mateix, així com les de l'interior que pogueren quedar. Reservant la boina per a després tapar-los. Ja el sofregit fet, afegiríem sobre dos-cents grams d'arròs i remouríem i amb un poquet d'aigua o caldo ho mig couríem deixant-ho cru però ben mesclat amb tot. 

  Amb una cullera ompliríem els pimentons amb la mescla deixant l'espai suficient per a quan coguera i unflara l'arròs, tapant-los amb la boina del peduncle que havíem tallat i subjectant-lo amb uns furgadents. Els depositaríem en una cassola de fang i els posaríem al forn prèviament precalfat a cent huitanta graus sobre tres quarts d'hora. A menjar. 

   Assentats a la taula a les dos en punt de la vesprada. Mon pare tenia per costum escoltar de fons les notícies de Ràdio Nacional d'Espanya mentres menjava. No obstant, ens va comptar quan va guanyar la famosa carrera del gall, tradicional en les festes de Sant Bonaventura i que consistia a aconseguir a l'animal penjat en la reixa de l'Ajuntament al so de la dolçaina i el tabalet. Córrer amb sabatilles de careta no era fàcil i per això alguns ho feien descalços. Va comptar que va servir de condiment per a la paella que van fer amb els amics. En la seua joventut, la gent de postguerra s'acontentava amb ben poc. Algun extra en el menjar i diversió sana, torejant les vaquetes i les nits de revetla. 


 PIMIENTOS RELLENOS DE ARROZ 

   El calor no nos dejaba dormir por las noches pero Pedreguer se preparaba para celebrar sus fiestas en honor a San Buenaventura. Las luces en las calle, los palcos de madera, los quintos por las calles... ya estaba todo listo para la semana grande donde se aparcarían los problemas cotidianos y la gente se dispondría a disfrutar de la murta (entradas de toros), llamada así, porque a los Gobernadores civiles de la época no se hacían responsables de los siniestros que pudieran pasar y no podías publicitar lo que parecía no estar autorizado; los pasacalles; las verbenas; las cenas en las calles ... Nosotros, los niños, jugábamos ya en la plaza, entrando y saliendo de las barreras y subiéndonos en los carros que se habían instalado para ver a los toros. Los hombres hacían cola en la barbería para cortarse el pelo y afeitarse. Los bares parecían más animados y la gente parecía estar más contenta que de costumbre. La gente era sobre todo labradora y no descuidaban los quehaceres del campo a la fresca del amanecer y retirándose nada más el sol apretaba, pudiendo así disfrutar de la fiesta. Recuperarían las pocas horas dormidas en la sagrada siesta, pues sin querer se acostaban mucho más tarde de lo que estaban acostumbrados. 

   El sol calentaba de valiente y me retire a casa. Mi madre estaba en la pequeña cocina y olía muy bien. Estaba haciendo el relleno para cocinar unos pimientos rellenos. Como siempre empecé a preguntarle que si esto, que si aquello, esto por que ... y me fue explicando lo que hacía. En una paella honda, empezó friendo la cebolla que había cortado muy finamente, después metió carne picada de magro y unos higaditos de pollo cortados en pequeño, removió y cuando empezaron a dorarse añadió un tomate rallado. Puso un poquito de azúcar por si acaso la acidez del tomate y sal. Removiendo dejó que cociera. 

   Cogeríamos cuatro pimientos rojos, hermosos a los que cortaríamos la parte del pezón quitando las semillas del mismo, así como las del interior que pudieran quedar. Reservando la boina para después taparlos. Ya el sofrito hecho, añadiríamos sobre doscientos gramos de arroz y removeríamos y con un poquito de agua o caldo, lo medio coceríamos dejándolo crudo pero bien mezclado con todo. 

   Con una cuchara rellenaríamos los pimientos con la mezcla dejando el espacio suficiente para cuando cociera e hinchara el arroz, tapándolos con la boina del pezón que habíamos cortado y sujetándola con unos palillos. Los depositaríamos en una cazuela de barro y los pondríamos al horno previamente precalentado a ciento ochenta grados sobre tres cuartos de hora. A comer. 

   Sentados a la mesa a las dos en punto de la tarde. Mi padre tenía por costumbre escuchar de fondo las noticias de Radio Nacional de España mientras comía. No obstante nos contó cuando ganó la famosa carrera del gallo, tradicional en las fiestas de San Buenaventura y que consistía en alcanzar al animal colgado en la reja del Ayuntamiento al son de la dulzaina y el tabalet. Correr con zapatillas de careta no era fácil y por eso algunos lo hacían descalzos. Nos contó que sirvió de condimento para la paella que hicieron con los con los amigos. En su juventud, la gente de posguerra se contentaba con bien poco. Algún que otro extra en la comida y diversión sana, torear las vaquillas y sobre todo las noches de verbena.