RECORDS DE LA MEUA INFÀNCIA.
01-08-2015
Dones fent llata a Jesús Pobre.
Estàvem en el camp de ceps on el raïm estava madurat molt bé. Encara que una poc d'aigua no haguera vingut malament. Estàvem en plena guerra contra els pardals, especialment les merles que començaven a picar els grans més avançats. I això era un sacrilegi majúscul. Perquè a l'hora d'escaldar els xanglots, estos eixien defectuosos i això no ho podíem permetre. Així que de bon matí, el sol eixint ja estàvem preparant espantall per a col.locar-los en el bancal. Unes canyes, una bala de palla, pantalons i camises velles i barrets de palla foradats. Ací vaig entendre perquè a casa dels meus iaios no es tirava mai res.
Amb una canya llarga i una altra més curta féiem una creu. Aguantava i el meu iaio lligava amb un cordell. Després ficàvem per un cabestre del pantaló lligant-ho per la part de baix i omplint-los amb palla. Després li vam ficar en la creu la camisa que posant-la dins del pantaló també l'ompliríem cordant els seus botons i lligant els punys perquè no s'isquera la palla. Amb unes herbes seques i llargues, les va doblegar i fent una boila, les va lligar com si pel coll fora i així va fer el que seria el cap coronada amb el barret vell i gastat. En la meua vida, havia vist una cosa tan ben feta. Vam fer quatre que col.locarem estratègicament al llarg del bancal. El meu iaio abans de lligar els punys va col.locar unes cintes que penjaven i que es movien per l'aire. Estàvem fets uns autèntics artistes.
Eren quasi les nou del matí i ens vam disposar a esmorzar a l'ombra d'un ametler, on estava el carro resguardat del sol. Una llesca de pa amb tomaca i oli i un poc d'abadejo fregit que havia sobrat de la nit anterior, la meua iaia, per al xiquet, que era jo, havia posat un tros de formatge que era una cosa excepcional.
Vam tornar a poc a poc a la caseta. La meua iaia estava fent llata. Els fulls tendres del margalló (Chamaerops humilis), l'única palmera autòctona europea que creix en els vessants més solejades de les nostres muntanyes, s'ha utilitzat tradicionalment per a elaborar cabassos, barxes, graneres, estores, pinzells, albardes, «mauranets»...
La meua tia acabava de posar l'arròs, a un guisat que havia fet amb trossos de conill i pollastre, sofregint-ho, afegint-los un poc d'aigua i caragols prèviament nets i bullits, baxoquetes llarges trossejades, unes creïlles i uns pimentons tendres quasi al final de la cocció. Era l'arròs caldós d'estiu.
El meu iaio va pujar un poal d'aigua del pou i va ficar dins un bon xanglot de raïm i una botella d'anís que utilitzava com a envàs per al seu vi. Ho va submergir lentament davall de l'aigua per a així refrescar-ho. No teníem electricitat i per tant encara no coneixíem la nevera com a electrodomèstic si no era amb gel.
Vam menjar i com no, cada un es va refugiar en el seu llit a dormir un poc de sesta, perquè el sol estava en la part alta i pegava fort.
El meu tio Vicente en una hamaca plegable de fusta amb tela a ratlles la posava on corria l'aire i la gitava. Així dormia un poc fins a l'hora d'agafar la moto he anar-se'n a treballar.
Fent llata a Jesús Pobre
HACIENDO PLEITA
Estábamos en el campo de cepas donde la uva estaba madurado muy bien. Aunque una poco de agua no hubiera venido mal. Estábamos en plena guerra contra los pájaros, especialmente los mirlos que empezaban a picar los granos más adelantados. Y eso era un sacrilegio mayúsculo. Pues a la hora de escaldar los racimos, estos salían defectuosos y eso no lo podíamos permitir. Así que de buena mañana, el sol saliendo ya estábamos preparando espantapájaros para colocarlos en el bancal. Unas cañas, una bala de paja, pantalones y camisas viejas y sombreros de pajas agujereados. Ahí entendí porque en casa de mis abuelos no se tiraba nunca nada.
Con una caña larga y otra más corta hacíamos una cruz. Aguantaba y mi abuelo ataba con un cordel. Después metíamos por un camal del pantalón atándolo por la parte de abajo y rellenándolos con paja. Después le metimos en la cruz la camisa que poniéndola dentro del pantalón también la rellenaríamos abrochando sus botones y atando los puños para que no se saliera la paja. Con unas hierbas secas y largas, las dobló y haciendo una boila, las ató como si por el cuello fuera y así hizo lo que sería la cabeza coronada con el sombrero viejo y raído. En mi vida, había visto una cosa tan bien hecha. Hicimos cuatro que colocamos estratégicamente a lo largo del bancal. Mi abuelo antes de atar los puños coloco unas cintas que colgaban y que se movían por el aire. Estábamos hechos unos auténticos artistas.
Eran casi las nueve de la mañana y nos dispusimos a almorzar a la sombra de un almendro, donde estaba el carro resguardado del sol. Una rebanada de pan con tomate y aceite y un poco de bacalao frito que había sobrado de la noche anterior, mi abuela, para el chiquito, que era yo, había puesto un trozo de queso que era una cosa excepcional.
Volvimos poco a poco a la casita. Mi abuela estaba haciendo pleita. Las hojas tiernas del palmito (Chamaerops humilis), la única palmera autóctona europea que crece en las vertientes más soleadas de nuestras montañas, se ha utilizado tradicionalmente para elaborar capazos, bolsas, escobas, esteras, pinceles, albardas, "mauranets"…
Mi tía acababa de poner el arroz, a un guiso que había hecho con unos trozos de conejo y pollo, lo sofrió, y les añadió un poco de agua y caracoles previamente limpios y hervidos, judías largas troceadas, unas patatas y unos pimientos tiernos casi al final de la cocción. Era el arroz caldoso de verano.
Mi abuelo subió un pozal de agua del pozo y metió dentro un buen racimo de uva y una botella de anís que utilizaba como envase para su vino. Lo sumergió despacio debajo del agua para así refrescarlo. No teníamos electricidad y por lo tanto todavía no conocíamos la nevera como electrodoméstico si no era con hielo.
Comimos y como no, cada uno se refugió en su cama a dormir un poco de siesta, pues el sol estaba en lo alto y pegaba fuerte. Mi tío Vicente en una hamaca plegable de madera con tela a rayas la ponía donde corría el aire y la acostaba. Así dormía un poco hasta la hora de coger la moto he irse a trabajar.