lunes, 22 de febrero de 2016

ARRÓS BRUT / ARROZ SUCIO




El seu nom pareix donat a causa del color fosc que agafa el caldo per les carxofes. Este deliciós arròs caldós és típic de la Ribera Baixa. 

Ingredients: 

400 grams d'Arròs tipo Albufera de Tartana D.O.A.V
250 grams d'espinacs. 
400 grams de faves tendres. 
4 carxofes. 
4 manollets d'alls tendres. 
125 grams de garrofó. Opcional. 
2 tomaques madures. 
Pebre roig fullat. 
Safrà. 
1 llima. 
Oli d'Oliva. 
Sal.

Preparació: 

Preparem totes les verdures desgranant les faves, pelant i tallant a trossos els alls tendres fins a la mitat dels fulls verds, llevem tots els fulls durs de les carxofes, tallant-les en quarts i deixant-les en aigua amb el suc de llima que haurem preparat perquè no s'oxiden. 

Escaldem en aigua calenta i pelem les tomaques, llevem les llavors i les piquem o tallem molt fines.

En una cassola gran de fang amb un poc d'oli d'oliva, ofeguem les faves, els espinacs, els allets tendres, la tomaca i el garrofó, a foc lent, després li afegirem una cullerada de postres plena de pebre roig fullat, remourem, i cobrirem amb aigua (al voltant de dos litres) i pujarem el foc. 

En el moment que arranque el bull, incorporem les carxofes i el safrà que haurem torrat els seus brins enrotllant en un paper i posant sobre la cassola, baixarem a foc lent, i deixem coure durant uns 10 minuts, ja que les verdures han de ser molt tendres.

Incorporem l'arròs, removem i quan arrancada de nou el bull, provem i rectifiquem de sal, deixant-ho coure durant 20 minuts.

Apaguem el foc, deixem reposar uns minutets, i servim ben calent. 

Si li afegírem carn, seria el típic arròs Brut Mallorquí.

Arròs brut - Arroz sucio

Su nombre parece dado debido al color oscuro que coge el caldo por las alcachofas. Este delicioso arroz caldoso es típico de la Ribera Baixa.

Ingredientes:

400 gramos de Arròs variedad Albufera de Tartana D.O.A.V. 
250 gramos de espinacas.
400 gramos de habas tiernas.
4 alcachofas.
4 manojillos de ajos tiernos.
125 gramos de garrofó. Opcional.
2 tomates maduros.
Pimentón de hojilla.
Azafrán
1 limón.
Aceite de Oliva.
Sal.

Preparación:

Preparamos todas las verduras desgranando las habas, pelando y cortando a trozos los ajos tiernos hasta la mitad de las hojas verdes, quitamos todas las hojas duras de las alcachofas, cortándolas en cuartos y dejándolas en agua con el zumo de limón que habremos preparado para que no se oxiden.

Escaldamos en agua caliente y pelamos los tomates, quitamos las pepitas y los picamos o cortamos muy finos.

En una cazuela grande de barro con un poco de aceite de oliva, rehogamos las habas, las espinacas, los ajitos tiernos, el tomate y el garrofó, a fuego lento, después le añadiremos una cucharada de postre colmada de pimentón de hojilla, removeremos, y cubriremos con agua (alrededor de dos litros) y subiremos el fuego.

En el momento que arranque el hervor, incorporamos las alcachofas y el azafrán que habremos tostado sus hebras enrollando en un papel y poniendo sobre la cazuela, bajaremos a fuego lento, y dejamos cocer durante unos 10 minutos, puesto que las verduras deben ser muy tiernas. 

Incorporamos el arroz, removemos y cuando arranque de nuevo el hervor, probamos y rectificamos de sal, dejándolo cocer durante 20 minutos.

Apagamos el fuego, dejamos reposar unos minutitos, y servimos bien caliente.

Si le añadiéramos carne, sería el típico arroz Brut Mallorquín.