lunes, 29 de agosto de 2016

ABISINIOS


Foto: Che que bo



TAPES 

Hui, si algú demana una tapa en un bar o restaurant, tots sabem el que és. Però saps el seu origen? 

Es diu que el rei el senyor Alfons X de Castella (1221-1284), a què van cridar "El Sabio", va ordenar que quan se servira vi en les tavernes del regne de Castella, caldria fer-ho acompanyant-lo amb quelcom de menjar. Amb això s'evitava que l'alcohol del vi es pujartan ràpid a la testa i evitar així que haguera tants borratxos. 

En un principi, el nom 'tapa' va tindre la seua raó de ser perquè es col·locava una tallada de pernil o una falca de for a matge sobre una gerra o got de vi, 'tapando' el recipient, evitant així que les mosques de la cavalleria pogueren entrar en el got... i, d'ací l'origen de la paraula 'tapa'. 


Però hi ha una «leyenda» més recent que compte, com estant el rei el senyor Alfons XIII d'Espanya (1886-1941) de visita oficial per la província de Cadis, en una taverna crida « El Ventorrillo de El Chato» (que encara existix des que fora construït l'any 1780) , va demanar una copa de xerés, i en eixe moment un corrent d'aire va entrar per la finestra i, perquè el vi no s'omplira d'arena de la platja, el taverner va tindre l'oportuna idea de col·locar una tallada de pernil, o potser de cansalada, sobre la copa. El Rei va preguntar per què feia això, i el taverner disculpant-se, li va dir que havia col·locat la tallada a manera de 'tapa' per a evitar que el vi s'espatlara amb l'arena. Al Rei li va agradar la idea i es va menjar la 'tapa' i es va beure el vi. Després va demanar que li serviren un altre, però esta vegada amb una 'tapa' diferent. Al veure açò, diuen que tot el seguici real que acompanyava el monarca va fer un altre tant.

Des de llavors es denomina així a les xicotetes quantitats de menjar que acompanyen a una beguda. La seua difusió per tota la geografia espanyola és relativament recent i no ha fet més que enriquir i aportar varietats a esta manera de degustar el menjar que es preparava en les antigues vendes, ara bars i restaurants.


ABISINIOS

RECEPTA: 

Típica tapa d'Alcoi, la seua comarca i la d'El Comtat. 

Per a això, necessitem: 

5 ous 

Farina, gasosa, sal i colorant 

Oli de gira-sol 

Procedim: 

En un casset amb aigua i un poc de sal posem quatre ous a bullir. Perquè el rovell se'ns quede centrat a l'endurir-se, quan veiem que l'aigua comença a calfar-se, amb una cullera, removem en cercles l'aigua, amb atenció de no trencarlos fins que comence a bullir. D'esta manera els rovells, quedaran en el centre de l'ou. Els deixem bullir sobre deu minuts, i retirem l'aigua refredant-los.

Ara farem l'arrebossat. La Gacheta. Per a això, batem l'ou que ens queda amb un poc de sal. Afegim un poc de gasosa o cervesa. Mesclem i anem afegint la farina a poc a poc sense deixar de remoure. Un poquet de colorant alimentari o piquem dos brins de safrà que mesclarem amb la gasosa o cervesa. 

Pelem els ous i els tallem en quarts.

La paella al foc amb abundant oli de gira-sol ben calent (el d'oliva donaria massa gust). Agafem dos culleres, i anem ficant els quarts d'ou dur en la gacheta embolicant-ho bé i a l'oli a fregir. Així un a u. Millor un casset que una paella per a fregir, perquè és convenient que freda tapat i sencer l'arrebossat. 

Dos o tres minuts, que queden ben daurats i al plat. Han de quedar cruixent.

És convenient posar-les en un paper absorbent, salar si agrada i servir ben calents. 

Una tapa senzillíssima i molt bona. 

Que t'ha sobrat pastetes, podem aprofitar-la i continuar fregint Garibaldinos, que què són?, punxa ací.


TAPAS

Hoy, si alguien pide una tapa en un bar o restaurante, todos sabemos lo que es. Pero ¿sabes su origen?

Se dice que el rey don Alfonso X de Castilla (1221-1284), al que llamaron “El Sabio”, ordenó que cuando se sirviese vino en las tabernas del reino de Castilla, habría que hacerlo acompañándolo con algo de comida. Con ello se evitaba que el alcohol del vino se subiese tan rápido a la testa y evitar así que hubiera tantos borrachos.

En un principio, el nombre ‘tapa’ tuvo su razón de ser porque se colocaba una loncha de jamón o una cuña de queso sobre una jarra o vaso de vino, ‘tapando’ el recipiente, evitando así que las moscas de la caballería pudieran entrar en el vaso… y, de ahí el origen de la palabra ‘tapa’.


Pero existe una «leyenda» más reciente que cuenta, como estando el rey don Alfonso XIII de España (1886-1941) de visita oficial por la provincia de Cádiz, en una taberna llamada «El Ventorrillo de El Chato» (que todavía existe desde que fuera construido en el año 1780), pidió una copa de jerez, y en ese momento una corriente de aire entró por la ventana y, para que el vino no se llenara de arena de la playa, el tabernero tuvo la oportuna idea de colocar una loncha de jamón, o quizá de tocino, sobre la copa. El Rey preguntó por qué hacía eso, y el tabernero disculpándose, le dijo que había colocado la loncha a modo de ‘tapa’ para evitar que el vino se estropease con la arena. Al Rey le gustó la idea y se comió la ‘tapa’ y se bebió el vino. Después pidió que le sirvieran otro, pero esta vez con una ‘tapa’ diferente. Al ver esto, dicen que todo el séquito real que acompañaba al monarca hizo otro tanto.

Desde entonces se denomina así a las pequeñas cantidades de comida que acompañan a una bebida. Su difusión por toda la geografía española es relativamente reciente y no ha hecho más que enriquecer y aportar variedades a esta manera de degustar la comida que se preparaba en las antiguas ventas, ahora bares y restaurantes.


ABISINIOS

RECETA: 

Típica tapa de Alcoy, su comarca y la de El Comtat.


Para ello, necesitamos:

5 huevos

Harina, gaseosa, sal y colorante

Aceite de girasol

Procedemos:

En un cazo con agua y un poco de sal ponemos cuatro huevos a hervir. Para que la yema se nos quede centrada al endurecerse, cuando vemos que el agua empieza a calentarse, con una cuchara, removemos en círculos el agua, con cuidado de no romper los hasta que empiece a hervir. De esta manera las yemas, quedarán en el centro del huevo. Los dejamos hervir sobre diez minutos, y retiramos el agua enfriándolos. 

Ahora vamos a hacer el rebozado. La “Gacheta”. Para ello, batimos el huevo que nos queda con un poco de sal. Añadimos un poco de gaseosa o cerveza. Mezclamos y vamos añadiendo la harina poco a poco sin dejar de remover. Un poquito de colorante alimentario o picamos dos hebras de azafrán que mezclaremos con la gaseosa o cerveza.

Pelamos los huevos y los cortamos en cuartos. 

La sartén al fuego con abundante aceite de girasol bien caliente (el de oliva daría demasiado gusto). Cogemos dos cucharas, y vamos metiendo los cuartos de huevo duro en la “gacheta” envolviéndolo bien y al aceite a freír. Así uno a uno. Mejor un cazo que una satén para freír, pues es conveniente que fría tapado y entero el rebozado. 

Dos o tres minutos, que queden bien dorados y al plato. 

Es conveniente ponerlas en un papel absorbente, salar si gusta y servir bien calientes. Han de quedar crujientes.

Una tapa sencillísima y muy buena. 

Que te ha sobrado gacheta, podemos aprovecharla y seguir friendo Garibaldinos, que qué son, pincha aquí.