Foto El Pòsit |
A Altea, Benidorm i La Vila, es prepara una delícia culinària el nom de la qual és el de Bollet a la Lloseta o a la Paleta. En que es diferència dels altres? en que la pasta d'este Bollet no es tanca com un pastisset, sinó que es cobrix el farcit amb una altra porció de massa igual per a donar-li forma de bollo, i no es frig ni s'enforna, si no que sempre es cuina sobre una superfície que antigament cridaven llosa, presumiblement de pedra o paleta que no és més que les actuals planxes de ferro planes.
Actualment, la recepta de Bollets s'elabora amb farina de blat i no de dacsa com es feia en períodes de carestia on s'aguditzava l'enginy per a poder menjar tots els dies, donant per això plats tradicionals saborosíssims que han perdurat fins als nostres dies.
En canvi, sóc dels que pensa que esta recepta que elaborarem, hauria de mantindre la tradicional original i fer-se amb la farina de dacsa. En tot cas mesclada amb quelcom de blat.
Anem amb la recepta:
Ingredients per a 4 - 6 persones
1 kg de farina de dacsa (o proporció al gust dacsa i blat)
1,5 kg bledes
125 g melva salada
1 cabeça d'alls
Aigua, Oli d'oliva i Sal
Dessalem la Melva en aigua molt freda al voltant de tres hores o més, canviant-se-la una sola vegada. Traure i escórrer.
Posem un poc menys de un litre d'aigua a bullir junt amb un got d'oli d'oliva i un pessic de sal.
Pastem la farina afegint a poc a poc eixa mescla encara en calent fins que se'ns quede una pasta fina. Deixem refredar i ara amb els punys la tornem a pastar.
Coem en aigua les bledes netes i trossejades, i les deixem escórrer molt bé.
Amb alls filetejats fregim en oli d'oliva les bledes, afegint una cullerada de pebre roig fullat i un poc de sal.
Formarem discos prims de massa, d'uns 12 cm de diàmetre, i cobrirem la mitat d'ells, amb les bledes fregides. Unes molles de melva, que hem dessalat damunt. Cobrim amb els altres discos de pasta i tanquem els bords. Personalment m'agrada esmollar la Melva i afegir-la a les bledes en el moment en què les estic sofregint.
Foto Loli Dulci |
Untem amb oli i cuinem els bollets en una llosa "lloseta", o en una paleta (planxa de ferro completament plana). Hui en dia estan les famoses paelles antiadherent tal com ens permet la nova tecnologia.
Se servix acompanyada d'allioli.
L'opció més típica i original, era la d'omplir-la amb herbes silvestres comestibles, com la Dent de Lleó, Llicsons i Camarroja.
La Melva pot substituir-se per altres peixos, bé en saladura o en conserva, com la tonyina salada o en oli, sardines, cavalla o anxoves també en oli.
Hui en dia, hi ha qui frig en oli d'oliva els Bollets encara que no és este el mode d'elaborar la recepta original.
Foto La Herboristería |
Una manera senzilla d'elaborar-los hui en dia, seria ficar el companatge entre dos coquetes que venen de pasta de dacsa (coca de dacsa) i seguir els mateixos passos de la recepta.
Una altra recepta, cosina germana d'esta i típica de Finestrat, la Coca Girá, porta la cavalla esmicolada prèviament fregida.
BOLLETS A LA LLOSETA O A LA PALETA
En Altea, Benidorm y La Vila, se prepara una delicia culinaria cuyo nombre es el de Bollet a la Lloseta o Bollo a la Paleta. ¿En que se diferencia de los demás? en que la pasta de este Bollet no se cierra como una empanadilla, sino que se cubre el relleno con otra porción de masa igual para darle forma de bollo, y no se fríe ni se hornea, si no que siempre se asa sobre una superficie que antiguamente llamaban losa, presumiblemente de piedra o paleta que no es más que las actuales planchas de hierro planas.
Actualmente, la receta de Bollets se elabora con harina de trigo y no de maíz como se hacía en periodos de carestía donde se agudizaba el ingenio para poder comer todos los días, dando por ello platos tradicionales sabrosísimos que han perdurado hasta nuestros días.
Sin en cambio, soy de los que piensa que esta receta que vamos a elaborar, debería mantener la tradicional original y hacerse con la harina de maíz. En todo caso mezclada con algo de trigo.
Vamos pues con la receta:
Ingredientes para 4 - 6 personas
1 kg de harina (proporción al gusto maíz y trigo)
1,5 kg acelgas
125 g melva salada
1 cabeza de ajos
Agua, Aceite de oliva y Sal
Desalamos la Melva en agua muy fría alrededor de tres horas o más, cambiándosela una sola vez. Sacar y escurrir.
Ponemos un poco menos de un litro de agua a hervir junto con un vaso de aceite de oliva y un pellizco de sal.
Amasamos la harina añadiendo poco a poco esa mezcla aún en caliente hasta que se nos quede una pasta fina. Dejamos enfriar y ahora con los puños la volvemos a amasar.
Cocemos en agua las acelgas limpias y troceadas, y las dejamos escurrir muy bien.
Con ajos fileteados freímos en aceite de oliva las acelgas, añadiendo una cucharada de pimentón de hojilla y un poco de sal.
Formaremos discos delgados de masa, de unos 12 cm de diámetro, y cubriremos la mitad de ellos, con las acelgas fritas. Unas migas de melva, que hemos desalado encima. Cubrimos con los otros discos de pasta y cerramos los bordes. Personalmente me gusta desmigar la Melva y añadirla a las acelgas en el momento en que las estoy sofriendo.
Untamos con aceite y asamos los bollos en una losa “lloseta”, o en una paleta (plancha de hierro completamente plana). Hoy en día están las famosas sartenes antiadherente tal y como nos permite la nueva tecnología.
Se sirve acompañada de alioli.
La opción más típica y original, era la de rellenarla con hierbas silvestres comestibles, como los Diente de León, Cerraja común y Achicoria común.
La Melva puede sustituirse por otros pescados, bien en salazón o en conserva, como el atún salado o en aceite, sardinas, caballa o anchoas también en aceite.
Hoy en día, hay quien fríe en aceite de oliva los Bollets aunque no es este el modo de elaborar la receta original.
Una manera sencilla de elaborarlos hoy en día, sería meter el condumio entre dos obleas que venden de pasta de maíz (coca de maíz) y seguir los mismos pasos de la receta.
Otra receta, prima hermana de esta y típica de Finestrat, la Coca Girá, lleva la caballa desmenuzada previamente frita.