domingo, 5 de noviembre de 2017

ARRÒS DE BATRE / ARROZ DE “BATRE”


Foto Juan Sdor. Gayá Sastre

Este és una típica recepta recuperada d'antany dins de la II jornada gastronòmica de Jesús Pobre (Alacant). 

Este arròs caldós, té d'especial, que es feia quan els cigrons encara estaven tendres i coincidia amb el temps de batuda (finals de juny i juliol) dels cereals en les eres, i d'ací li ve el seu nom.

Sigrons tendres. Foto Juan Sdor. Gayá Sastre


Ingredients per a sis persones: 

1/2 de Conill 

6 - 7 trossets de costelletes de porc 

6 - 7 trossses de pollastre. 

1 Pimentó roig 

2 Carlotes 

4 Dents d'alls 

1 Tomaca 

1 Napicol 

1 Xirivia 

Pebre roig fullat 

Safrà en brins 

Oli d'oliva (quatre cullerades) i sal 

300 gr de cigrons tendres (mateixa quantitat en grams que d'arròs). 

300 gr d'arròs. 

2 litres d'aigua 

Al ser tendres els cigrons, hem de pelar-los per a llevar-li la seua corfa externa. Laboriosa tasca però gratificant després. 

Bullim primer els cigrons canviant-los la primera aigua. Quan estiguen quasi al punt, els reservem. S'acabaran de coure amb l'arròs. 

En una olla, amb oli d'oliva, anem sofregint les carns prèviament salada. Quan este daurada, afegim la tomaca ratllat i el pimentó a trossos i els alls. Ara el pebre roig de full, volta i volta i de seguida un got d'aigua perquè no se'ns creme (amargaria). Afegim els cigrons amb la seua aigua de cocció. Amb els dos litres d'aigua, haurà de quedar litre i mig per a coure els 300 gr d'arròs perquè quede caldós.

Deixem que coga quinze minuts i afegim la resta de verdures pelades i trossejades, el safrà en brins (personalment m'agrada torrar-ho). Ara deixem a foc mitjà al voltant de mitja hora, provem de sal i serà el moment en què posarem l'arròs, i en vint minuts a la taula. 

Foto Juan Sdor. Gayá Sastre

Agraïment a Rosa Mari Fornés i Rosa Puig que han posat en valor i rescatat de l'oblit esta recepta tradicional i a l'Alcalde de Jesús Pobre Javier Scotto Di Tella Manresa, EATIM Jesús Pobre i a la resta de persones involucrades per la seua labor en pro de la cultura i de les tradicions. 

Veure vídeo.


ARROZ DE “BATRE” (Trilla) 

Este es una típica receta recuperada de antaño dentro de la II jornada gastronómica de Jesús Pobre (Alicante).

Este arroz caldoso, tiene de especial, que se hacía cuando los garbanzos aún estaban tiernos y coincidía con el tiempo de trilla (finales de junio y julio) de los cereales en las eras, y de ahí le viene su nombre en valenciano, “batre”, batir, trillar. 

Ingredientes para seis personas:

1/2 de Conejo 

6 - 7 trocitos de costillitas de cerdo 

6 – 7 trozos de pollo.

1 Pimiento rojo

2 Zanahorias

4 Dientes de ajos

1 Tomate 

1 Napicol

1 Chirivía

Pimentón de hojilla

Azafrán en hebras 

Aceite de oliva (cuatro cucharadas) y sal

300 gr de garbanzos tiernos (misma cantidad en gramos que de arroz). 

300 gr de arroz. 

2 litros de agua 

Al ser tiernos los garbanzos, debemos pelarlos para quitarle su corteza externa. Laboriosa tarea pero gratificante después. 

Hervimos primero los garbanzos cambiándoles la primera agua. Cuando estén casi en su punto, los reservamos. Se terminarán de cocer con el arroz. 

En una olla, con aceite de oliva, vamos sofriendo las carnes previamente salada. Cuando este dorada, añadimos el tomate rallado y el pimiento a trozos y los ajos. Ahora el pimentón de hojilla, vuelta y vuelta y enseguida un vaso de agua para que no se nos queme (amargaría). Añadimos los garbanzos con su agua de cocción. Con los dos litros de agua, deberá quedar litro y medio para cocer los 300 gr de arroz para que quede caldoso. 

Dejamos que cueza quince minutos y añadimos el resto de verduras peladas y troceadas, el azafrán en hebras (personalmente me gusta tostarlo). Ahora dejamos a fuego medio alrededor de media hora, probamos de sal y será el momento en que pondremos el arroz, y en veinte minutos a la mesa. 

Agradecimiento a Rosa Mari Fornés y Rosa Puig que han puesto en valor y rescatado del olvido esta receta tradicional y al Alcalde de Jesús Pobre Javier Scotto Di Tella Manresa, EATIM Jesús Pobre y al resto de personas involucradas por su labor en pro de la cultura y de las tradiciones. 

Ver vídeo.