sábado, 6 de enero de 2018

PEROLET DE FAVES / OLLA DE HABAS




Guisat tradicional de Pasqua,  faves mesclades amb la carxofa, donen un excel·lent resultat. Particularment sóc un enamorat d'esta lleguminosa, tant en cru com guisada. 

Per a sis persones: 

2 Kg de faves tendres 

1 kg de carxofes (opcional)

300 gr. de costelletes de porc. 

100 gr de cansalada viada 

6 trossets de botifarra de ceba (opcional)

6 trossets de sobrassada de volta (opcional)

1 cabeça d'alls. Oli d'oliva, sal, aigua i pebre roig de full. 


Desgranar les faves, deixant alguns trossos de baines. Pelar les carxofes i tallar-les a tires, deixant-les en aigua i llima perquè no ennegrisquen. 


Cobrir el fons d'una cassola amb oli d'oliva. Sofregir un poc els trossets de sobrassada i de botifarra junt" amb unes dents d'alls xafats amb la seua pell. Retirem. 

Sofregir primer les costelletes de porc i al poquet afegir la cansalada tallada en daus. Tot prèviament salat mitja hora abans.


Quan estiga tot daurat, tirem les faves i els trossos de carxofa que hem repassat per davall de l'aixeta al traure-les de la llima. 


Afegim una cullerada de pebre roig fullat i un poc de sal. Removem bé i li tirem aigua sense cobrir. Les verdures soltaran. 


Quan estiga quasi fet (en mitja hora prou) posarem per damunt els trossos de botifarra i la sobrassada i l'oli que ens haurà soltat. Trenquem un ou per persona per damunt, tapem i deixem que quasi qualle tapant la cassola. Servim.



OLLA DE HABAS 

Guiso tradicional de Pascua, habas mezcladas con la alcachofa, dan un excelente resultado. Particularmente soy un enamorado de esta leguminosa, tanto en crudo como guisada. 

Para seis personas:

2 Kg de habas tiernas

1 kg de alcachofas (opcional) 

300 gr. de costillitas de cerdo.

100 gr de tocino entreverado 

6 trocitos de butifarra de cebolla (opcional)

6 trocitos de sobrasada de vuelta (opcional)

1 cabeza de ajos.

Aceite de oliva, sal, agua y pimentón de hojilla. 

Desgranar las habas, dejando algunos trozos de vainas. Pelar las alcachofas y cortarlas a tiras, dejándolas en agua y limón para que no ennegrezcan. 

Cubrir el fondo de una cazuela con aceite de oliva.

Sofreír un poco los trocitos de sobrasada y de butifarra junto con unos dientes de ajos chafados con su piel. Retirar.

Sofreír primero las costillitas de cerdo y al ratito añadir el tocino cortado en tacos. Todo previamente salado media hora antes. 

Cuando esté todo dorado, echamos las habas y los trozos de alcachofa que hemos repasado por debajo del grifo al sacarlas del limón. 

Añadimos una cucharada de pimentón de hojilla y un poco de sal. Removemos bien y le echamos agua sin cubrir. Las verduras soltarán. 

Cuando esté casi hecho (media hora bastará) pondremos por encima los trozos de butifarra y la sobrasada y el aceite que nos habrá soltado. 

Cascamos un huevo por persona por encima, tapamos y dejamos que casi cuaje tapando la cazuela. 

Servimos.