domingo, 16 de junio de 2019

ESPARDENYES



Esta és una de les taretes (tapes) típiques d'Alcoi, fàcil de fer i sense complicacions. 

I del perquè d'eixe nom? el aladroc o la sardina oberta i arrebossada no se li pareix en la seua forma a la sola d'una espardenya tradicional valenciana, de careta o caretes? Posar-li maginació. 


INGREDIENTS: Aladroc o sardines, farina, ou, aigua, oli i sal. 

PREPARACIÓ: Es netegen, s'obrin i es desespinen el aladrocs o sardines, llevant-los el cap, deixant netes les dos parts obrint-los com un llibre. Salem i deixem en una escorreplats per a després assecar amb un paper absorbent. Important este detall. 


Paella al foc amb oli d'oliva, calfant a 180é. 

Dos opcions, o arrebossem passant el aladrocs o sardines primer per la farina  i després per l'ou batut  i a la paella, o... fem una gacheta. Punxa ACÍ per a veure les diferents tècniques de l'arrebossat i tempura. 


També podem arrebossar lluç o llucet. 

Un truquet. I si fregim primer uns alls xafats, colpejats, maltratats... i els retirem? En eixe oli aromatitzat fregim les sardinas... 

Si a la gacheta afiges dos o tres brins de safrà picat en el morter, poquet d'aigua... el color de l'arrebossat espectacular. 


Encara dubtes de la similitud de la sardina i l'espardenya? 



ESPARDENYES

Este es una tapa típica de Alcoy, fácil de hacer y sin complicaciones. 

¿Y del porqué de ese nombre? En valenciano se le denomina “espardenya” a la alpargata y, ¿el boquerón o la sardina abierta y rebozada no se le parece en su forma a la suela de una alpargata tradicional valenciana, de careta o caretes? Ponerle imaginación. 

INGREDIENTES: 

Boquerón o Sardina, harina, huevo, agua, aceite y sal. 

PREPARACION: 

Se limpian, se abren y se desespinan los boquerones o las sardinas, quitándoles la cabeza, dejando limpias las dos partes abriéndolas como un libro. Los salamos y los dejamos en una escurridera para después secarlos con un papel absorbente. Importante este detalle. 

Sartén al fuego con aceite de oliva, calentando a 180º. 

Dos opciones, o rebozamos pasando los boquerones o sardinas primero por la harina  y después por el huevo batido y a la sartén, o… hacemos una gacheta. Pincha AQUÍ para ver las diferentes técnicas del rebozado y tempura. 

También podemos rebozar merluza o pescadilla. 

Un truquito. ¿Y si freímos primero unos ajos chafados, golpeados, maltratados… y los retiramos? En ese aceite aromatizado freímos las sardinas… 

Si a la gacheta añades dos o tres hebras de azafrán machacado en el mortero, poquito de agua… el color del rebozado espectacular. 

¿Aún dudas de la similitud de la sardina y la alpargata?