sábado, 6 de mayo de 2023

BORRETA DE MELVA DE PEDREGUER

 

Per a 4 persones necessitarem:

400 g de melva en salaura
10 tomaques seques
1 cabeça d'alls
3 culleraes de farina
1 cullerada de pebre roig fullat
Mig got d’oli d'oliva

Dos hores abans de començar, deixar en remulla amb aigua calenta les tomaques per a hidratar-les.

Escaldar la melva durant uns minuts en aigua bullint per a reduir la seua salinitat i deixar-la després en aigua amb gel perquè s'endurisca, tallada en trossos xicotets i reservar.

En una cassola de fang o en una paella gazpachera, se sofrigen els alls sense pelar i xafat amb un colp.

Quan estiguen daurats, se li afig la farina i es cuina removent-la sense parar. Afegirem el pebre roig, removem fins a integrar-lo amb la farina. Sempre sense deixar de remoure. Afegirem ara l'aigua en què tenim en remulla les tomaques hidratant-se (un got) i en alçar el bull agregaren les tomaques rehidratades i els trossos de melva.

Deixar bullir a foc lent entre 10 i 15 minuts amb cura que no se'ns pegue. Quan l'oli comence a pujar a la superfície serà el moment d'apagar el foc.

Observar que no hem afegit sal. En principi sol haver-hi suficient amb la qual aporta la melva, però a meitat de cocció comprovar i rectificar si fora necessari.

Podem variar la quantitat de farina perquè queden més o menys espesses. El seu aspecte final ha de ser el d'unes farinetes amb tropesons.



BORRETA DE MELVA DE PEDREGUER.

Para 4 personas necesitaremos:

400 g de melva en salazón
10 tomates secos
1 cabeza de ajos
3 cucharas de harina
1 cucharada de pimentón de hojilla
Medio vaso de aceite de oliva

Dos horas antes de comenzar, dejar en remojo con agua caliente los tomates para hidratarlos.

Escaldar la melva durante unos minutos en agua hirviendo para reducir su salinidad y dejarla luego en agua con hielo para que se endurezca, cortada en trozos pequeños y reservar.

En una cazuela de barro o en una sartén gazpachera, se sofríen los ajos sin pelar y chafado con un golpe.

Cuando estén dorados, se le añade la harina y se cocina removiéndola sin parar. Añadiremos el pimentón, removemos hasta integrarlo con la harina. Siempre sin dejar de remover. Añadiremos ahora el agua en que tenemos en remojo los tomates hidratándose (un vaso) y al levantar el hervor se agregaran los tomates rehidratados y los trozos de melva.

Dejar hervir a fuego lento entre 10 y 15 minutos con cuidado que no se nos pegue. Cuando el aceite empiece a subir a la superficie será el momento de apagar el fuego.

Observar que no hemos añadido sal. En principio suele haber suficiente con la que aporta la melva, pero a mitad de cocción comprobar y rectificar si fuese necesario.

Podemos variar la cantidad de harina para que queden más o menos espesas. Su aspecto final debe ser el de unas gachas (farinetes) con tropezones.